smalec-z-fasoli-1

Smalec z fasoli

„Smalec z fasoli”, „Wegański smalec”, „Smalec bez smalcu”, „Smalec dietetyczny” i można by jeszcze kilka nazw dla tego cuda wymyślić. Smalec zrobił oszałamiającą furorę na stole w okresie świątecznym, został przetestowany przez kilkanaście osób, a ochom i achom nie było końca. Więc nie pozostaje mi nic innego jak odtrąbić wielki kulinarny sukces!

I co ciekawe wszyscy zgodnie mówili, że smakuje, jak prawdziwy smalec. Osobiście nie mogę tego stwierdzić, bo nigdy nie odważyłam się spróbować tego prawdziwego ?. Od zawsze mnie odrzucało na myśl o takiej ilości tłuszczu… Ale taką wersją, jaką prezentuję tutaj, to nie pogardzę, o nie. A wręcz robię chętnie. Z domowymi ogórkami małosolnymi albo kiszonymi – niebo w gębie ?. Polecam!

Robiąc ten smalec inspirowałam się przepisem z niezawodnej Jadłonomii.

 

 

Składniki:

na naprawdę dużą ilość

  • 200 g suchej białej fasoli (ewentualnie 3 puszki – po odsączeniu 720 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 1 średnie kwaśne jabłko (150 g) – użyłam odmiany Szara Reneta
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • pieprz
  • około 1 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka + 4 łyżki oleju rzepakowego (45 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć, ugotować (zwykłą białą fasolę około 1 godziny; Pięknego Jasia około 1,5 godziny), po ostudzeniu odcedzić zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolać trochę wody.
  4. Jabłko umyć i zetrzeć miąższ na tarce. Dodać na patelnię i dusić aż jabłko zmięknie. Wystudzić, wyjąć liście i ziele.
  5. Fasolę zmiksować z 4 łyżkami oleju. Dodać jabłko z cebulą i czosnkiem, majeranek, pieprz i sól (jeżeli nie była dodawana; fasola z puszki jest wystarczająco słona), wymieszać łyżką. Ewentualnie dodać wody z gotowania fasoli, jeżeli jest za gęste. Najlepiej smakuje po przynajmniej kilku godzinach w lodówce.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Smalec z fasoli
Autor:
Opublikowano:

4 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.