czekoladki-kawowo-smietankowe-1

Czekoladki kawowo-śmietankowe

W związku ze zbliżającymi się Walentynkami mam dla Was przepis na domowe czekoladki kawowo-śmietankowe. Udało mi się do ich zrobienia dorwać silikonową serduszkową formę (jedną już mam, robiłam w niej czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi, ale te serduszka są ładniejsze ?). Do zrobienia tych czekoladek zainspirowało mnie wspomnienie smaku kawowej czekolady ? – takiej dwuwarstwowej, może kojarzycie. Dlatego właśnie mamy tu dwie warstwy – kawowo-kakaową i śmietankową. Ale, hola! Tu nie ma żadnej śmietanki w składnikach! To jak to śmietankowa?! Za śmietankę bez śmietanki jest odpowiedzialna inulina. To taki zamiennik cukru, który jest co prawda mniej słodki od cukru, ale za to w smaku przypomina mleko w proszku albo właśnie śmietankę w proszku – co do tej śmietanki to się nie wypowiem, bo tak zacnego produktu jak śmietanka w proszku nigdy nie próbowałam ?. Ale na własne oczy widziałam reakcje osób, które po spróbowaniu inuliny robiły maślane oczka i z zachwytem mówiły „To smakuje jak… śmietanka w proszku ❤❤❤”.

Ekhem, ale wracając do czekoladek, no umówmy się, szczyt zdrowia to to może nie jest, ale w końcu to czekoladki. Co prawda wspomniana inulina ma ciekawe prozdrowotne działanie, bo jest prebiotykiem, natomiast w tych czekoladkach jest sporo oleju kokosowego, który wcale nie jest tak zdrowy jak go niektórzy malują. Ale jest potrzebny do nadania zwartej konsystencji. Dlatego jak to z czekoladkami – umiar wskazany ?.

 

 

Składniki:

na 15 sztuk

Warstwa ciemna – kawowa:

  • 20 g kakao
  • 40 g erytrolu
  • 45 g oleju kokosowego
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 10 g inuliny

Warstwa jasna – śmietankowa:

  • 20 g erytrolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g inuliny

 

Wykonanie:

  1. Erytrol zmielić na puder, jeżeli macie kawę rozpuszczalną w formie granulek, to również należy ją zmielić.
  2. Warstwa ciemna: Dokładnie wymieszać suche składniki, rozpuścić olej kokosowy, dodać do suchych składników i wymieszać. Nakładać do foremek – polecam silikonowe – do około 4/5 wysokości. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.
  3. Warstwa jasna: Wymieszać erytrol i inulinę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Nakładać na wierzch ciemnej warstwy. Ponownie schłodzić w lodówce.

 

 

1 czekoladka dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Czekoladki kawowo-śmietankowe
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

4 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.