W związku ze zbliżającymi się Walentynkami mam dla Was przepis na domowe czekoladki kawowo-śmietankowe. Udało mi się do ich zrobienia dorwać silikonową serduszkową formę (jedną już mam, robiłam w niej czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi, ale te serduszka są ładniejsze ?). Do zrobienia tych czekoladek zainspirowało mnie wspomnienie smaku kawowej czekolady ? – takiej dwuwarstwowej, może kojarzycie. Dlatego właśnie mamy tu dwie warstwy – kawowo-kakaową i śmietankową. Ale, hola! Tu nie ma żadnej śmietanki w składnikach! To jak to śmietankowa?! Za śmietankę bez śmietanki jest odpowiedzialna inulina. To taki zamiennik cukru, który jest co prawda mniej słodki od cukru, ale za to w smaku przypomina mleko w proszku albo właśnie śmietankę w proszku – co do tej śmietanki to się nie wypowiem, bo tak zacnego produktu jak śmietanka w proszku nigdy nie próbowałam ?. Ale na własne oczy widziałam reakcje osób, które po spróbowaniu inuliny robiły maślane oczka i z zachwytem mówiły „To smakuje jak… śmietanka w proszku ❤❤❤”.
Ekhem, ale wracając do czekoladek, no umówmy się, szczyt zdrowia to to może nie jest, ale w końcu to czekoladki. Co prawda wspomniana inulina ma ciekawe prozdrowotne działanie, bo jest prebiotykiem, natomiast w tych czekoladkach jest sporo oleju kokosowego, który wcale nie jest tak zdrowy jak go niektórzy malują. Ale jest potrzebny do nadania zwartej konsystencji. Dlatego jak to z czekoladkami – umiar wskazany ?.
Składniki:
na 15 sztuk
Warstwa ciemna – kawowa:
- 20 g kakao
- 40 g erytrolu
- 45 g oleju kokosowego
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- 10 g inuliny
Warstwa jasna – śmietankowa:
- 20 g erytrolu
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g inuliny
Wykonanie:
- Erytrol zmielić na puder, jeżeli macie kawę rozpuszczalną w formie granulek, to również należy ją zmielić.
- Warstwa ciemna: Dokładnie wymieszać suche składniki, rozpuścić olej kokosowy, dodać do suchych składników i wymieszać. Nakładać do foremek – polecam silikonowe – do około 4/5 wysokości. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.
- Warstwa jasna: Wymieszać erytrol i inulinę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Nakładać na wierzch ciemnej warstwy. Ponownie schłodzić w lodówce.
1 czekoladka dostarcza:
Przepiękne!
Bardzo efektowne…
🙂
Dziękuję 🙂
pyszne czekoladki, naprawdę smaczne!
Bardzo się cieszę 😀 Pozdrawiam!