Jak zobaczyłam te urocze podłużne mini-pomarańczki w sklepie to od razu zaświtał mi w głowie pomysł, żeby wykorzystać je jako owocowy dodatek do czekoladowej owsianki. Bo czyż połączenie gorzka czekolada + skórka pomarańczowa nie jest genialne? Czekoladowa owsianka z kumkwatem to kolejna propozycja dla zwolenników śniadań na słodko. Tutaj konkretnie lekko-słodko – lekko-kwaśno i z goryczką zarówno z naturalnego kakao, jak i skórki kumkwatów.
No właśnie, bo kumkwaty jada się w całości – no poza pestkami, a tych potrafi być w środku tych małych owocków całkiem dużo. W efekcie mamy przede wszystkim bardzo aromatyczną skórkę. Oczywiście ta owsianka z pomarańczą też wyjdzie pyszna, ale jak traficie na kumkwaty w sklepie, to możecie je wypróbować w takim daniu ?.
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
- 1 łyżeczka naturalnego kakao (5 g)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrolu albo odrobina stewii do przełamania goryczy kakao
- 4 kumkwaty (40 g)
Wykonanie:
- Płatki wymieszać z kakao i ewentualnie erytrolem / stewią, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia.
- Wymieszać z jogurtem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry kumkwaty.
1 porcja dostarcza:
Myślę, że ta owsianka będzie u mnie częściej gościć 🙂
Super 😀 Cieszę się 🙂