Kontynuując kwestię mlecznych warzywnych koktajli z poprzedniego posta, mam dla Was dzisiaj przepis na wytrawny koktajl z burakiem. Chociaż nazywając go wytrawnym miałam pewną wątpliwość, bo ten koktajl, mimo że warzywny, jest naprawdę słodki. Muszę dodawać do niego sok z cytryny, żeby trochę utemperować słodycz buraka, inaczej nie jestem w stanie go wypić ? i tak też podaję w przepisie. Jeżeli jesteście amatorami buraczkowego chłodnika, to ten koktajl na pewno przypadnie Wam do gustu. Jak na mnie przystało, dodałam do niego siemię lniane. Fajnym dodatkiem jest też „coś zielonego” – tutaj akurat koperek, ale świetnie pasuje również natka pietruszki.
Mniam, smacznego!
Składniki:
na 1 porcję
- 1 szklanka kefiru naturalnego (250 g)
- 1 średni ugotowany burak (150 g) – można kupić ugotowane, obrane i zapakowane próżniowo buraki
- 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki soku z cytryny
- koperek albo natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotowanego i obranego buraka pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
1 porcja dostarcza:
Spróbuj też:
Skomentuj