Dokładam kolejny element do blogowej kolekcji przepisów na spaghetti ?. Plan, żeby upichcić spaghetti z klopsikami z tofu chodził za mną od pewnego czasu. Co ciekawe, jedząc jeszcze mięso, nigdy nie spróbowałam włoskiego makaronowego klasyka w wersji z klopsikami ?.
Inspiracją, żeby zrobić to danie, była jedna z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Pamiętacie może film animowany „Zakochany kundel”? Jako kilkuletnia fanka Zuzi i Hultaja namówiłam rodziców, żebyśmy kupili szczeniaka ?. Sunia otrzymała – a jakże! – imię Zuzia. Nie był to co prawda cocker spaniel, jak filmowa bohaterka, tylko kundelek (teoretycznie miała być pinczerkiem…), aczkolwiek dłuższe futerko i kształt mordki łączyło obie Zuzie. Co prawda „moja” Zuzia po kilku latach musiała pożegnać się z imieniem i została Azą, ale to już inna historia…
Wracając do rzeczywistości, zapraszam Was po przepis na 100% roślinne spaghetti z klopsikami z tofu ?.
Klopsiki z tofu
Składniki:
na 35 sztuk
- 2 kostki naturalnego tofu (360 g)
- 3 łyżki nasion słonecznika (30 g)
- 2 łyżki mąki z soczewicy / z ciecierzycy (24 g)
- przyprawy:
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia (10 g)
Wykonanie:
- Tofu odsączyć z nadmiaru płynu i dokładnie zmielić / zmiksować w blenderze albo przy użyciu maszynki „do mięsa”.
- Słonecznik zmielić na proszek.
- Wymieszać tofu ze słonecznikiem i przyprawami. Na tym etapie można próbować masę i ewentualnie jeszcze ją „dosmaczyć” wedle własnego gustu.
- Następnie dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić na około 10 minut, żeby masa lepiej związała. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki (jest ich sporo, więc może być potrzeba smażenia ich w 2 porcjach) i lekko obsmażyć z każdej strony.
1 klopsik dostarcza:
Spaghetti
Składniki:
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- cebula
- papryka
- pomidory świeże / z puszki
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- zioła suszone / świeże (u mnie suszone zioła prowansalskie i suszona bazylia)
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić paprykę, dolać trochę wody i dusić przez około 3 minuty pod przykryciem. Po dorzuceniu papryki na patelnię nastawić wodę na makaron.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić, dorzucić na patelnię. Makaron wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę. W czasie jak duszą się warzywa, makaron się ugotuje.
- Warzywa doprawić koncentratem, odrobiną soli, pieprzu i ziołami. Dorzucić klopsiki i wymieszać, żeby pokryły się sosem i podgrzały.
- Na talerze wykładać makaron i na niego sos.
Klopsiki wyszły swietnie, mimo że zamienilam zwykle tofu na silken tofu (akurat nie miałam w domu zwykłego). To były pierwsze bezmięsne klopsiki jakie zrobiłam i są naprawdę pyszne. Nawet osoby jadające mięso, mówiły że pachną jak te tradycyjne. Polecam, bardzo smaczne i nietrudne w przygotowaniu danie 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią 😀
Na takie wykorzystanie tofu sama bym chyba nigdy nie wpadła:) Muszę przyznać, że klopsiki z tofu w spaghetti smakują… bardzo dobrze i na 100% jeszcze nie jeden raz spaghetti w takiej odmianie wyląduje u mnie na stole. Dzięki:*
Bardzo proszę! 😀 Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 😉