spaghetti-z-klopsikami-z-tofu-1

Spaghetti z klopsikami z tofu

Dokładam kolejny element do blogowej kolekcji przepisów na spaghetti ?. Plan, żeby upichcić spaghetti z klopsikami z tofu chodził za mną od pewnego czasu. Co ciekawe, jedząc jeszcze mięso, nigdy nie spróbowałam włoskiego makaronowego klasyka w wersji z klopsikami ?.

Inspiracją, żeby zrobić to danie, była jedna z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Pamiętacie może film animowany „Zakochany kundel”? Jako kilkuletnia fanka Zuzi i Hultaja namówiłam rodziców, żebyśmy kupili szczeniaka ?. Sunia otrzymała – a jakże! – imię Zuzia. Nie był to co prawda cocker spaniel, jak filmowa bohaterka, tylko kundelek (teoretycznie miała być pinczerkiem…), aczkolwiek dłuższe futerko i kształt mordki łączyło obie Zuzie. Co prawda „moja” Zuzia po kilku latach musiała pożegnać się z imieniem i została Azą, ale to już inna historia…

Wracając do rzeczywistości, zapraszam Was po przepis na 100% roślinne spaghetti z klopsikami z tofu ?.

 

 

Klopsiki z tofu

 

Składniki:

na 35 sztuk

  • 2 kostki naturalnego tofu (360 g)
  • 3 łyżki nasion słonecznika (30 g)
  • 2 łyżki mąki z soczewicy / z ciecierzycy (24 g)
  • przyprawy:
    • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
    • 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g)
    • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
    • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia (10 g)

 

Wykonanie:

  1. Tofu odsączyć z nadmiaru płynu i dokładnie zmielić / zmiksować w blenderze albo przy użyciu maszynki „do mięsa”.
  2. Słonecznik zmielić na proszek.
  3. Wymieszać tofu ze słonecznikiem i przyprawami. Na tym etapie można próbować masę i ewentualnie jeszcze ją „dosmaczyć” wedle własnego gustu.
  4. Następnie dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić na około 10 minut, żeby masa lepiej związała. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki (jest ich sporo, więc może być potrzeba smażenia ich w 2 porcjach) i lekko obsmażyć z każdej strony.

 

1 klopsik dostarcza:

 

 

Spaghetti

 

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • cebula
  • papryka
  • pomidory świeże / z puszki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • zioła suszone / świeże (u mnie suszone zioła prowansalskie i suszona bazylia)

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić paprykę, dolać trochę wody i dusić przez około 3 minuty pod przykryciem. Po dorzuceniu papryki na patelnię nastawić wodę na makaron.
  3. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić, dorzucić na patelnię. Makaron wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę. W czasie jak duszą się warzywa, makaron się ugotuje.
  4. Warzywa doprawić koncentratem, odrobiną soli, pieprzu i ziołami. Dorzucić klopsiki i wymieszać, żeby pokryły się sosem i podgrzały.
  5. Na talerze wykładać makaron i na niego sos.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Spaghetti z klopsikami z tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

4 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.