Przepisy, śniadanie / kolacja

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów – w nazwie przepisu zawiera się właściwie wszystko. Bo ta pasta składa się tylko z dwóch składników. No, dobrze, doliczając wodę, to z trzech ?. Więc sami widzicie, że to totalny banał. Trzeba tylko pamiętać, żeby namoczyć wcześniej nasiona słonecznika, ale wystarczy chwila, żeby zalać je wodą i włożyć do lodówki np. na noc. Resztę robi się błyskawicznie. Właściwie mając trochę mocniejszy blender można sobie darować moczenie pomidorów. Polecam do przepisu wykorzystać pomidory, które są po prostu wysuszone, a nie te z oleju. Są one bardzo intensywne w smaku, z reguły dość mocno posolone, więc robią za wszystkie przyprawy. Z tych dwóch prostych składników otrzymujemy pastę o wyrazistym smaku, taką naprawdę skondensowaną, dlatego radzę smarować nią kanapki cienką warstwą. A jako, że ta pasta jest też źródłem sporej ilości tłuszczu, to lepiej zrezygnować ze smarowania kanapek masłem czy margaryną, jeżeli macie to w zwyczaju.

Jeżeli lubicie suszone pomidory, to ta pasta na bank Wam zasmakuje ?.

 

 

Składniki:

na 16 porcji

  • 100 g słonecznika
  • 10 połówek suszonych pomidorów – nie z oleju (60 g)

 

Wykonanie:

  1. Pestki słonecznika zalać wodą i moczyć przez około 8 godzin. Odcedzić.
  2. Pomidory namoczyć w gorącej wodzie przez parę minut i odsączyć zachowując wodę (chyba, że chcemy mniej słoną pastę, wtedy wodę lepiej wylać).
  3. Zmiksować słonecznik z pomidorami na dość gładką pastę dolewając wodę z moczenia pomidorów albo świeżą wodę.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)