obiad, Przepisy, zupa

Zupa-krem z dyni z curry

Dynia, podobnie jak cukinia, jest bardzo uniwersalnym warzywem. A jako, że sezon na nią w pełni, wykorzystałam ją do zrobienia kilku potraw. W tym poście zaprezentuję przepis na zupę-krem, gdyż zupa jest pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się, co zrobić z dyni.
Zupę-krem z dyni można zrobić w wielu różnych wariantach smakowych, ja zdecydowałam się na wersję z dodatkiem aromatycznych przypraw do curry.

 

 

Składniki:

  • dynia (polecam odmianę Hokkaido)
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • kumin (kmin rzymski)
    • imbir
    • cynamon
    • gałka muszkatołowa
    • sól
  • pestki dyni, nierafinowany olej rzepakowy (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, obrać (polecam użyć obieraczki do warzyw), pokroić. Wrzucić do garnka, wlać wody tyle, żeby dynia częściowo wystawała ponad jej powierzchnię. Gotować około 10 minut od momentu zagotowania wody.
  2. Zmiksować i wsypać przyprawy (ilości zależne od własnych preferencji).
  3. Podawać np. z pestkami dyni i/lub olejem rzepakowym.

 

 

Zimą można użyć mrożonej dyni – wrzucić zamrożoną na wrzącą wodę i od momentu ponownego zagotowania gotować 5-10 minut. Taka intensywnie pomarańczowa zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw będzie idealna w mroźne dni.

Do zrobienia 4 porcji zupy wykorzystałam około 900 g miąższu dyni.