Dynia, podobnie jak cukinia, jest bardzo uniwersalnym warzywem. A jako, że sezon na nią w pełni, wykorzystałam ją do zrobienia kilku potraw. W tym poście zaprezentuję przepis na zupę-krem, gdyż zupa jest pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się, co zrobić z dyni.
Zupę-krem z dyni można zrobić w wielu różnych wariantach smakowych, ja zdecydowałam się na wersję z dodatkiem aromatycznych przypraw do curry.
Zimą można użyć mrożonej dyni – wrzucić zamrożoną na wrzącą wodę i od momentu ponownego zagotowania gotować 5-10 minut. Taka intensywnie pomarańczowa zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw będzie idealna w mroźne dni.
Do zrobienia 4 porcji zupy wykorzystałam około 900 g miąższu dyni.
Składniki:
- dynia (polecam odmianę Hokkaido)
- przyprawy:
- kurkuma
- kumin (kmin rzymski)
- imbir
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól
- pestki dyni, nierafinowany olej rzepakowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Dynię umyć, obrać (polecam użyć obieraczki do warzyw), pokroić. Wrzucić do garnka, wlać wody tyle, żeby dynia częściowo wystawała ponad jej powierzchnię. Gotować około 10 minut od momentu zagotowania wody.
- Zmiksować i wsypać przyprawy (ilości zależne od własnych preferencji).
- Podawać np. z pestkami dyni i/lub olejem rzepakowym.

Skomentuj