lunchbox, obiad, Przepisy

Pęczak z burakami, pesto z rukoli i fetą

Ten przepis narodził się w mojej głowie już jakiś czas temu i tam siedział i obijał mi się po półkulach mózgowych krzycząc „Zrób mnie! Zrób mnie!”. Więc jak zobaczyłam w sklepie podłużne buraki, to już nie było wymówek i skończyło się odkładanie na później. Właściwie tworzenie tego przepisu w swojej głowie zaczęłam od pesto z rukoli. Nie chciałam tak zwyczajnie wymieszać go z makaronem, więc w mojej głowie zaświtało „A jakby tak wymieszać pesto z rukoli z kaszą?”. Jaglana? Bulgur? Pęczak? Tak! Pęczak będzie idealny! Hmm, tylko co dalej?… Rukola lubi się z buraczkiem! A do tego by pasował jakiś ser. Mozzarella? Może kozi? Albo feta o intensywnym smaku? Pomysł z mozzarellą odrzuciłam dość szybko, bo stwierdziłam, że będzie tu pasować bardziej wyrazisty ser, a wybór między serem kozim a fetą postanowiłam pozostawić losowi, czyli co mi się bardziej spodoba w sklepie. Los chciał, że nie było takiego koziego sera, jaki by mi pasował, więc padło na białą, dość słoną kostkę. I myślę, że to był dobry wybór, bo powstała bardzo smaczna potrawa z kaszą pęczak, burakami, pesto z rukoli i fetą.

 

 

Składniki:

 

Wykonanie:

  1. Buraki ugotować wrzucając nieobrane na wrzącą wodę. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę (można użyć już ugotowanych buraków zapakowanych próżniowo).
  2. Pęczak ugotować na sypko – gotować około 15 minut i po wyłączeniu zostawić na 5-10 minut.
  3. W wersji na zimno: kaszę wystudzić, wymieszać z pesto, dodać buraki i fetę.
    W wersji na ciepło: kaszę wymieszać z pesto i burakami, podgrzać i na talerzu dodać fetę.

 


Mam smaka na buraka 2018

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pęczak z burakami, pesto z rukoli i fetą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)