pesto-z-rukoli-1

Pesto z rukoli

Rukola, trzeba przyznać, jest dosyć charakterna. A charakter ma ostro-gorzkawy, więc lepiej się komponuje jako dodatek do czegoś niż jako solistka. Można ją dodawać do potraw tak ot po prostu w formie listków całych czy pociętych na kawałki albo najpierw przerobić na pesto z rukoli i w takiej formie połączyć z makaronem, kaszą czy zastosować jako pastę do kanapek. Chociaż pewnie znajdą się i tacy, którzy nie bacząc na jej ostry temperament będą delektować się postrzępionymi listkami jako samodzielną przekąską. Ale to nie moja bajka, ja muszę ją utemperować i pokazać jej gdzie jej miejsce – miejsce dodatku czy wręcz przyprawy. Ale żeby nie czuła się samotna, zepchnięta do roli „tylko” przyprawy (acz rola przyprawy jest mega ważna!), dałam jej paru kompanów – nasiona słonecznika lubiące trochę poigrać z ogniem dla wydobycia smaku, dobry olejcytrynę o wiecznie kwaśnej minie. Po potraktowaniu całego towarzystwa ostrzami sprzętu kuchennego stali się nierozłączni…

Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej udelikatnić rukolę, wystarczy takie pesto po wymieszaniu z makaronem czy kaszą przez chwilę dodatkowo podgrzać.

Z podanej ilości wychodzi pesto, które wystarczy na około 250-300 g (przed ugotowaniem) makaronu / kaszy.

 

 

Składniki:

na około 4 porcje

  • 1 opakowanie 100 g rukoli
  • 3 łyżki nasion słonecznika (30 g)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego (30 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (20 g)
  • opcjonalnie: szczypta soli, skórka starta z ½ cytryny

 

Wykonanie:

  1. Słonecznik podprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Wystudzić. Rukolę umyć pod bieżącą wodą.
  2. W zamykanym pojemniku do miksowania albo blenderze kielichowym najpierw rozdrobnić słonecznik, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować – ja wolę nie miksować na całkiem gładką masę.
  3. Podawać z makaronem albo kaszą np. jak w przepisie na pęczak z burakami, pesto z rukoli i fetą.

 

Uprażony słonecznik

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pesto z rukoli
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.