twarozek-z-nerkowcow-1

Twarożek z nerkowców

Co prawda dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Sernika, ale zamiast przepisu na sernik mam dla Was przepis na bezserowy twarożek z nerkowców. Namoczone i zmiksowane z sokiem z cytryny orzechy nerkowca idealnie naśladują ser twarogowy. Twarożek z nerkowców to fajna opcja dla osób uczulonych na białka mleka albo niespożywających mleka z innych powodów. A także dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie energetyczne, bo jest on bardziej kaloryczny od prawdziwego twarogu czy osób, które chcą zdrowo przytyć (są i tacy ?) No i oczywiście dla wszystkich poszukiwaczy nowych potraw, ciekawych i zaskakujących rozwiązań kulinarnych. Takich jak ja ?. Moja reakcja na różnego typu jajecznice bez jajek, sery bez serów, ryby bez ryby itp. jest „Muszę tego spróbować!”.

To jak, też się skusicie? ?

P.S. On naprawdę wychodzi taki biały, jak widzicie na zdjęciach. To chyba jakaś magia, że z lekko żółtych orzechów wychodzi śnieżnobiały twarożek…

 

 

Składniki:

na 10 porcji

  • 100 g nerkowców
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • dowolne dodatki – u mnie rzodkiewka i szczypiorek
  • opcjonalnie: świeżo mielony pieprz, szczypta soli

 

Wykonanie:

  1. Orzechy namoczyć przez parę godzin – ja moczę przez noc w lodówce.
  2. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować z dodatkiem soku z cytryny i 4-5 łyżkami wody z moczenia.
  3. Doprawić i wymieszać z dodatkami wedle uznania.
  4. Najlepiej smakuje po przynajmniej 1 godzinie w lodówce.

 

 

1 porcja twarożku bez dodatków dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Twarożek z nerkowców
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.