obiad, Przepisy

Pieczona seleryba

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pieczoną selerybę. Seleryba – jak sama nazwa wskazuje – to coś, co łączy w sobie selera i rybę. A konkretnie jest to seler, który rybę udaje. I to naprawdę całkiem nieźle. Seleryba to pomysł zaczerpnięty z wegańskich rejonów kulinarnego internetu. Pewnie osoby odżywiające się tradycyjnie pukają się w czoło, po co robić rybę z selera. Ja bardzo lubię takie rzeczy robić po prostu dla zabawy! Mój wewnętrzny kulinarny odkrywca (który jest też lekko przekorny z natury) sam się rwie do kuchni, jak wpadnie na przepis tego typu. Więc po co robić selerybę? Ano, tak trochę dla jaj (wegańskich 😂), ale także taki przepis może się przydać osobom uczulonym na ryby, żeby miały co jeść, gdy całe otoczenie je rybę – np. podczas tradycyjnego piątkowego obiadu czy świąt.

Jak wspomniałam, ogólny zamysł jest zaczerpnięty z wegańskich blogów kulinarnych, ale zmodyfikowany według mojego własnego widzimisię. Mianowicie selerybę maczałam w cieście z mąki z ciecierzycy i panierowałam w… zarodkach pszennych. Zarodki pszenne nadają potrawie jeszcze bardziej rybnego charakteru, więc polecam je zastosować. Selerybę upiekłam w piekarniku – ciasto z mąki z ciecierzycy robi się fajnie chrupkie – i podałam z tradycyjnymi dodatkami – gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + drobno posiekana cebula + olej rzepakowy + pieprz). To co, zabawimy się w kuchni? 😉

 

 

Składniki:

na 10 kawałków

  • 500 g selera
  • 2 płaty wodorostów nori
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • około 60 g zarodków pszennych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól do gotowania selera

 

Wykonanie:

  1. Selera obrać, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, duże plastry dodatkowo przekroić na 2 albo 4 części (osobiście wolę mniejsze kawałki). W garnku zagotować wodę, posolić ją około 1 łyżeczką soli i do gotującej się wody wrzucić selera. Gotować około 15-20 minut, żeby seler pozostał al dente. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia.
  2. Nori pokroić w paski i owinąć nimi kawałki jeszcze ciepłego selera (jak na zdjęciu), zostawić do wystudzenia.
  3. W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, sos sojowy, czosnek, lubczyk i wędzoną paprykę. Dodać wody do uzyskania gęstego ciasta.
  4. Nastawić piekarnik na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Kawałki selera maczać w cieście, obtaczać w zarodkach pszennych i układać na blaszce. Piec około 15 minut, obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.

 

Ugotowany seler owinięty w nori.

 

1 kawałek pieczonej seleryby dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pieczona seleryba
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)