Pyszna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie albo do szybkiego podgrzania po wcześniejszym przygotowaniu, albo na zimno – co kto lubi. Kasza owsiana, podobnie jak płatki owsiane, ma wspaniałe wartości odżywcze, a w połączeniu z naturalnie słodkimi bakaliami, orzeszkami i karobem otrzymujemy wyśmienite orzechowo-czekoladowo-karmelowe danie. Taka kasza owsiana z bakaliami i karobem przypomina w smaku popularny batonik! ?. Do tego szklanka mleka i mamy pełnowartościowy posiłek. Uwielbiam takie „naturalne słodkie” śniadania. Pysznie i zdrowo, aż się chce wstawać!
Składniki:
- kasza owsiana
- rodzynki
- daktyle
- orzechy ziemne
- karob
Wykonanie:
- Kaszę owsianą zalać wodą w proporcji 1¾ szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotować pod przykryciem 12 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Podczas gdy kasza się gotuje, rodzynki i daktyle wypłukać pod bieżącą wodą, daktyle pokroić. Orzechy, rodzynki i daktyle dodać do gotującej się kaszy.
- Po ugotowaniu do kaszy dodać karob do smaku i koloru, dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut.
Skomentuj