Domowy jogurtowy sos czosnkowy to banalnie prosta do zrobienia alternatywa dla gotowego sosu, mniej tłusta, bez substancji zagęszczających i innych dodatków. Świetnie pasuje do sałatek, placków, zapiekanek, domowej pizzy, kanapek i co się komu żywnie podoba.
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku (zależy jak ostry się lubi)
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) – polecam gęsty
- 1 płaska łyżeczka majonezu (10 g) – opcjonalnie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ksylitolu
- zioła prowansalskie / suszone oregano
Wykonanie:
- Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić, rozetrzeć / rozgnieść – jak na zdjęciu poniżej.
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Przepisy z wykorzystaniem sosu czosnkowego:
Bardzo dobry sos ,i bez majonezu też można