dodatki, Przepisy

Jogurtowy sos czosnkowy

Domowy jogurtowy sos czosnkowy to banalnie prosta do zrobienia alternatywa dla gotowego sosu, mniej tłusta, bez substancji zagęszczających i innych dodatków. Świetnie pasuje do sałatek, placków, zapiekanek, domowej pizzy, kanapek i co się komu żywnie podoba.

 

 

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku (zależy jak ostry się lubi)
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) – polecam gęsty
  • 1 płaska łyżeczka majonezu (10 g) – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ksylitolu
  • zioła prowansalskie / suszone oregano

 

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić, rozetrzeć / rozgnieść – jak na zdjęciu poniżej.
  2. Wymieszać wszystkie składniki.
  3. Włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

 

Drobno posiekany, a następnie rozgnieciony ząbek czosnku.

Ja do tego sosu najbardziej lubię taki gęsty jogurt 😉

 

Przepisy z wykorzystaniem sosu czosnkowego:

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Jogurtowy sos czosnkowy
Autor:
Opublikowano: