risotto-ze-szparagami-1

Risotto ze szparagami

Sezon szparagowo-truskawkowy w pełni, więc wypadałoby coś na bloga z tymi naszymi sezonowymi pysznościami wrzucić. Z truskawkami mam tak, że zaczynam je na coś przerabiać, dopiero jak już się najem samych, a to jeszcze nie nastąpiło ?. No więc z tej dwójki na pierwszy ogień idą długie, zielone warzywa. Ja naprawdę lubię gotować, ale bardzo sobie cenię prostotę, więc bez niepotrzebnego kombinowania zrobiłam risotto ze szparagami. Jak zwykle, nie bawiłam się w robienie bulionu do risotto, wykorzystałam po prostu wodę. Risotto wcale nie traci przez to na smaku ?. Masła w moim risotto też nie ma, ale tym razem dałam trochę intensywnego w smaku sera Grana Padano. Dzięki temu to danie jest lekkie, a smak szparagów nie jest przytłumiony przez różne dodatki. Jeżeli chodzi o ryż, to wykorzystałam mój ulubiony w tym celu ryż pełnoziarnisty. Jak dla mnie pyszności, a robi się naprawdę szybko. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu risotto ze szparagami po mojemu ?.

 

 

Składniki:

  • zielone szparagi
  • ryż pełnoziarnisty (około 200-300 g ryżu na pęczek (500 g) szparagów)
  • cebula
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • ser Grana Padano / parmezan; w wersji wegańskiej: płatki drożdżowe lub wegański parmezan z nerkowców
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i delikatnie zeszklić cebulę z czosnkiem. Dorzucić ryż, dolać trochę wody i gotować pod przykryciem 5 minut dolewając wody w razie potrzeby.
  3. W tym czasie szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (polecam kupować jak najcieńsze szparagi, które nie mają zdrewniałych części) i pokroić na kawałki – bardziej twarde części pokroić drobniej, a bardziej miękkie na większe kawałki. Odłożyć na bok główki.
  4. Po 5 minutach gotowania ryżu dorzucić kawałki szparagów (z wyjątkiem samych główek), wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę w miarę, jak ryż będzie ją wchłaniać.
  5. Po tym czasie – ryż powinien być już prawie miękki – dorzucić główki szparagów i dusić jeszcze wszystko razem około 3 minut. Wyłączyć, dodać starty na tarce ser (nie za dużo, około 1 łyżeczkę na 1 porcję), odrobinę soli i świeżo mielony pieprz.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Risotto ze szparagami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.