lunchbox, obiad, Przepisy

Makaron z groszku z brokułem i cukinią

Dzisiaj mam dla Was przepis z wykorzystaniem makaronu z zielonego groszku, który od jakiegoś czasu można kupić w B., ale jest też dostępny w innych sklepach. Ja połączyłam makaron z groszku z brokułem i cukinią, podałam z pomidorkami koktajlowymi i posypałam prażonymi pestkami dyni. Generalnie mamy tu dużo zielonego ?. Makarony z roślin strączkowych są bogate w białko, więc potrawy z nimi tworzą zbilansowany posiłek. Kupując takie makarony warto zerknąć na wartość odżywczą, zwłaszcza w przypadku makaronów azjatyckich. Makaron zrobiony z mąki ze strączków ma 20-25% białka i około 10% błonnika, ale czasami takie makarony zrobione są z czystej skrobi (np. z grochu) i zawierają prawie same węglowodany.

Odpowiednie ugotowanie makaronu z groszku czy z innych roślin strączkowych jest trochę wyzwaniem, bo łatwo je rozgotować do konsystencji paćki ?. Dlatego radzę gotować ja na naprawdę niewielkim ogniu, mają tylko delikatnie pyrkotać, lepiej je gotować minimalnie krócej niż czas podany na opakowaniu i pod koniec gotowania sprawdzać, czy aby już nie są gotowe. A nawet jak pierwszym razem nie wyjdzie i się rozgotuje, to mówi się trudno i zbiera się doświadczenia na następny raz ?. Bp makaron z zielonego groszku to bardzo fajny produkt i warto go włączyć do swojego menu ?.

 

 

Składniki:

  • makaron z zielonego groszku
  • brokuł
  • cukinia
  • pomidory / pomidorki koktajlowe
  • pestki dyni
  • sól
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie. Najlepiej gotować go na małym ogniu (ma tylko delikatnie pyrkotać) około 6 minut. Pod koniec gotowania dość często sprawdzać stopnień ugotowania.
  2. Brokuła ugotować – ja mam swój ulubiony sposób na gotowanie brokuła.
  3. Cukinię umyć, pokroić na ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cukinię i delikatnie podsmażyć. Zmniejszyć grzanie i poddusić cukinię, żeby trochę zmiękła, ale pozostała al dente.
  4. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Pomidorki umyć i pokroić.
  5. Można jeść na ciepło – wymieszać gorący makaron z brokułem, cukinią i pomidorkami (które także można podgrzać) i posypać pestkami albo na zimno – wymieszać składniki po wystudzeniu.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron z groszku z brokułem i cukinią
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)