moj-ulubiony-sposob-na-gotowanie brokula

Mój ulubiony sposób na gotowanie brokuła

Brokuł.

Warzywo, które przez wiele dzieci nie jest lubiane ze względu na zielony kolor.
Warzywo, które wielu osobom kojarzy się z rygorystyczną „dietą odchudzającą”, która w 80% składa się z gotowanego kurczaka, gotowanego ryżu i gotowanego brokuła…
Generalnie kojarzy się jako zdrowe, ale bleee…

Zdrowy jest na pewno i z tym polemizować bynajmniej nie będę, ale z tym drugim już owszem. Brokuł jest warzywem, które łatwo zepsuć. Zamienić w wodnistą, nieapetyczną i zwyczajnie niesmaczną papkę. Ale tak wcale nie musi być! Można tak przyrządzić brokuła, żeby był naprawdę smaczny. I w tym wpisie chciałabym się podzielić moim ulubionym sposobem na gotowanie brokuła, tak, żeby nie tracił smaku i wartości odżywczych, a dodatkowo takim sposobem, który wcale nie wymaga dodatkowego sprzętu.

Jak przyrządzony brokuł jest najlepszy?

  • gotowany na parze, ale wcale nie trzeba mieć specjalnego sitka do gotowania na parze ani całego urządzenia do tego celu; wystarczy… patelnia z pokrywką; tak, ta „zła” patelnia, która kojarzy się z niezdrowym smażeniem ?
  • nierozgotowany! al dente, lekko chrupiący
  • nie z wody – brokuł gotowany w wodzie traci dużo smaku i staje się zwyczajnie wodnisty; chyba, że gotowany naprawdę krótko, ale i tak wolę gotowanego swoim sposobem ?

Naprawdę, brokuł jest warzywem mającym swój własny bardzo fajny smak, tylko trzeba go odpowiednio przyrządzić. Pamiętajcie, że jest to bardzo delikatne warzywo i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, a długo gotowany jest faktycznie okropny. Jeżeli zraziliście się do zielonego papkowatego brokuła z dawnych wspomnień, to warto dać temu warzywu jeszcze jedną szansę, tylko przyrządzić go odpowiednio. Ja go uwielbiam, mam nadzieję, że uda mi się i Was do niego przekonać ?.

 

Mój ulubiony sposób na gotowanie brokuła – krok po kroku:

  1. Brokuła myję i wyciągam patelnię. Od łodygi odcinam różyczki i kroję je na mniejsze kawałki od razu nad patelnią. Zazwyczaj w ogóle nie wyciągam deski do krojenia ? (tu zrobiłam wyjątek ze względu na zdjęcia).
  2. Gdy zostanie mi już sama gruba łodyga (1. zdjęcie), odkrawam jeszcze parę plasterków z samej góry, bo ta część jeszcze nie jest łykowata.
  3. Resztę łodygi obieram tak, żeby usunąć zdrewniałe włókna (2. zdjęcie), po czym też ją kroję na plasterki. Wykorzystuję najwięcej z brokuła, ile się da. Użycie samych różyczek byłoby dla mnie strasznym marnotrawstwem.
  4. Na patelnię wlewam trochę wody – około 70 ml (mniej więcej ¼ szklanki) wody. Zazwyczaj wlewam „na oko”. Przykrywam i włączam na duży ogień – woda ma intensywnie parować.
  5. Gotuję brokuła w ten sposób około 3 minut od czasu do czasu mieszając tak, żeby ugotował się równomiernie. Widać to po kolorze, bo surowy brokuł ma lekko szarawy odcień (3. zdjęcie), a ugotowany bardziej soczyście zielony (4. zdjęcie).
  6. Przez ostatnie około pół minuty gotuję brokuła bez przykrywki, żeby odparować nadmiar wody. Wyłączam, przykrywam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut, żeby jeszcze „doszedł”.
  7. voilà! Nierozgotowany, lekko chrupiący, pełen smaku brokuł gotowy! ?

 

Mam jeszcze dla Was garść porad:

  • Gotując brokuła w większych kawałkach – zostawiając różyczki w całości – trzeba go gotować trochę dłużej, około 5 minut.
  • Chcąc wykorzystać brokuła na zimno np. do sałatki po tym jak „dojdzie” pod przykryciem, trzeba go odkryć i poczekać aż wystygnie.
  • Jeżeli będziemy jeść brokuła na ciepło i od razu całość, to można go chwilę dłużej pogotować i już nie trzymać na patelni pod przykryciem.
  • Łodyga brokuła chrupana na surowo smakuje jak kalarepka. W ogóle brokuła można też jadać na surowo.
  • Obierając brokuła tak, jak napisałam, z 500 g brokuła przed obraniem wykorzystamy aż 450 g do zjedzenia.
  • Na patelni średnicy 24 cm mieści mi się 1 brokuł po pokrojeniu.

 

To chyba tyle, co mi się nasuwa w temacie. I tak wyszedł mi normalnie esej o gotowaniu brokuła ?.

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Mój ulubiony sposób na gotowanie brokuła
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

3 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.