wielkanocne-pralinki-zajaczki-i-kurczaczki-1

Wielkanocne pralinki zajączki i kurczaczki

Przepis na te wielkanocne pralinki wymyśliłam na warsztaty Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, które odbyły się w niedzielę na Wege Bazarze. Koleżanka, z którą prowadziłam te warsztaty miała w planach mazurki, więc chciałam wymyślić coś innego. Miało to być coś prostego do zrobienia, coś co nie wymaga pieczenia ani kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce. Znakiem rozpoznawczym naszej Fundacji są słodkości w formie kulek, więc postanowiłam, że będą to kulki. Ale jakie kulki? Mazurkowe kulki? Babowe kulki? (⇐ „babowe” od bab wielkanocnych ?) Eee… Wiem! Sernikowe! To znaczy „sernikowe”, bo ma być 100% roślinnie. No tak, jak nie wiesz, z czego zrobić kulki, to zrób je z kaszy jaglanej – ta zasada świetnie się sprawdza na naszych warsztatach, a roślinożercom na pewno takie ciasto jak jagielnik nie jest obce.

Ale zrobić po prostu jagielnikowe kulki? Nuuuda… A gdyby tak użyć migdałów w roli uszu i zrobić króliczki? To jest myśl! Ochoczo zabrałam się za testowanie pomysłu w praktyce. Robiłam różne wersje króliczków, potem też kurczaczków wykorzystując różne bakalie, testowałam oczy z czarnego sezamu i rodzynek, grzebienie z jagód goji, wersję bez futerka lub piórek z kokosowych wiórek i z nimi. I metodą prób i błędów doszłam do najlepiej wyglądającej wersji (wierzcie mi, króliczki z oczami z rodzynek straszyły… ?), którą prezentuję Wam tutaj.

Na warsztatach mieliśmy orzechy nerkowca, więc zrobiliśmy też baranki. Dzieciom bardzo się podobało, bo miały frajdę w robieniu kulek-zwierzątek, a wszystkim smakowało ?. Yeah, sukces!

 

 

Składniki:

na około 40 sztuk

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka / napoju roślinnego
  • 4 łyżki erytrolu (40 g)
  • około 3 łyżek soku z cytryny (30 g)
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego (20 g)
  • około ¼ szklanki wiórków kokosowych (20 g)
  • około 20 migdałów
  • garść rodzynek
  • opcjonalnie: orzechy nerkowca do baranków

 

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem, a następnie ugotować w 1 szklance mleka / napoju roślinnego. Wystudzić, wymieszać z erytrolem, sokiem z cytryny, olejem, paroma kroplami aromatu waniliowego. Masę najlepiej jest wyrabiać ręką stopniowo dolewając jeszcze trochę mleka / napoju roślinnego (około 1/2 szklanki) do uzyskania plastycznej masy, z której łatwo da się lepić kulki. Gdyby masa wyszła za rzadka, można ją prosto zagęścić mąką kokosową albo zmielonymi wiórkami kokosowymi.
  2. Migdały namoczyć we wrzątku, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Orzechy nerkowca przekroić wzdłuż na pół, rodzynki pokroić na połówki w poprzek.
  3. Z masy lepić kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Wykałaczką zrobić oczy,
    • zające: z połówek rodzynek zrobić nosek, z migdałów uszy
    • kurczaki: z połówek rodzynek zrobić dziób, a z całych grzebień.
    • baranki: z połówek rodzynek zrobić nosek, z nerkowców rogi (P.S. nie ma ich na zdjęciach).

 

Można króliczkom zrobić też łapki z migdałów 😉

 

1 pralinka dostarcza około: (tak, wiem, to okrutne je jeść ?)

 


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018


Dekoracje wielkanocnych potraw

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Wielkanocne pralinki zajączki i kurczaczki
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.