obiad, Przepisy, zupa

Zupa-krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i imbirem

Postanowiłam dzisiaj opublikować przepis na zupę-krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i imbirem, bo normalnie lato mnie zastanie z przepisem na tę zupę, która bardziej pasuje na chłodniejsze dni. Jak to zupy-krem mają w zwyczaju, jest to niezwykle prosta potrawa. Hmm, no dobra, zupy-krem potrafią być też skomplikowane. Robione na bulionie, który gotuje się parę godzin, zaciągane surowym żółtkiem, tak, żeby się nie zważyło, przecierane przez sito czy inne cuda-bajery. Mnie się zwyczajnie nie chce w takie rzeczy bawić i uważam, że nie jest to żadną ujmą na honorze. Ani zupy, ani moim 😆.

W tym przepisie naszej swojskiej marchewce dodałam orientalnego charakteru. Mleczko kokosowe podkreśla naturalną słodycz marchewki, a imbir przełamuje te mdłe połączenie swoją ostrością oraz rześką cytrusową nutą. Dlatego imbir w tej zupie koniecznie świeży!

 

Do tej zupy fajnie by pasowała natka kolendry, ale teraz w dobie epidemii z pewnymi „luksusami” jest trudniej 😉.

 

 

Składniki:

  • marchewka (dużo)
  • korzeń pietruszki / kawałek selera
  • mleczko kokosowe
  • świeży imbir
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę / selera obrać i pokroić na kawałki (ja zazwyczaj kroję na dosyć cienkie plastry, żeby szybciej się ugotowały.
  2. Wrzucić do garnka i wlać wodę, tak, żeby warzywa częściowo wystawały ponad powierzchnię. Gotować do miękkości.
  3. Imbir obrać. Jeżeli macie słabszy blender, to polecam imbir zetrzeć na tarce, żeby potem nie trafić na większy kawałek imbiru w zupie.
  4. Wszystkie składniki zmiksować. Imbir możecie dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić z ilością.

 

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa-krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i imbirem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)