Przy okazji wpisu o tym, jak zrobić mąkę gryczaną, obiecałam Wam przepisy z jej udziałem. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na gryczane naleśniki ze szpinakiem, które zresztą chodziły za mną od dłuższego czasu, więc je zrobiłam i obfotografowałam. I zjadłam oczywiście ?. Ale jak to naleśniki na blogu dietetyka?? Naleśniki z białej pszennej mąki smażone na patelni obficie polanej olejem faktycznie dobrym pomysłem nie są, ale naleśniki można zrobić z mąki o wysokiej wartości odżywczej – tak jak gryczana w tym przepisie czy też mąki owsianej czy po prostu pełnoziarnistej mąki pszennej. Dodatkowo mając patelnię z dobrą nieprzywierającą powłoką (ja używam teflonowej) można smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu. Zresztą nie jest to jakiś mój wymysł, bo coś takiego jak smażenie beztłuszczowe jest po prostu jednym z rodzajów obróbki cieplnej potraw. Więc można zrobić naleśniki w zdrowej wersji i wcale nie jest to takie trudne ?. Ja do tych naleśników zrobiłam farsz ze szpinaku (mmmm, uwielbiam! ?), a dodatkowo sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego jako źródło dodatkowego białka, żeby cały posiłek był lepiej zbilansowany.
Naleśniki
Składniki:
na 8 naleśników średnicy ok. 21 cm
- 200 g mąki gryczanej
- 1 jajko (60 g)
- ⅔ szklanki mleka / napoju roślinnego (ok. 160 g)
- ⅔ szklanki wody (ok. 160 g)
- odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 3 g)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie wymieszać (np. trzepaczką czy mikserem) – polecam stopniowo dolewać płyn, najpierw zrobić bardzo gęste ciasto i potem je rozrzedzić. Zostawić na minimum pół godziny.
- Patelnię z dobrą, nieprzywierającą powłoką delikatnie posmarować olejem (np. przy pomocy pędzelka czy ręcznika papierowego), rozgrzać, wlać trochę ciasta i rozlać po powierzchni patelni. Gdy ciasto się zetnie i brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, delikatnie odkleić naleśnika i przewrócić na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, żeby naleśnik nie zrobił się chrupki.
- Kolejne naleśniki można smażyć nie używając już tłuszczu, chyba, że kolejne naleśniki zaczną się za bardzo przyklejać do patelni – wtedy delikatnie posmarować patelnię olejem.
Farsz
Składniki:
taka ilość starcza mi na posmarowanie tych 6 naleśników
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- suszone zioła prowansalskie i bazylia
- pieprz
- sól
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić na patelni i odparować nadmiar wody.
- Czosnek obrać i drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku i dusić jeszcze przez chwilę, doprawić ziołami, pieprzem i solą.
Sos
Składniki:
- 1 opakowanie (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
- suszone zioła prowansalskie i bazylia
- 1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego
Wykonanie: Składniki wymieszać ze sobą.
1 naleśnik (sam) z użyciem mleka 1,5% dostarcza:
1 naleśnik z farszem szpinakowym i sosem dostarcza:
Skomentuj