obiad, Przepisy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Przy okazji wpisu o tym, jak zrobić mąkę gryczaną, obiecałam Wam przepisy z jej udziałem. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na gryczane naleśniki ze szpinakiem, które zresztą chodziły za mną od dłuższego czasu, więc je zrobiłam i obfotografowałam. I zjadłam oczywiście 😀. Ale jak to naleśniki na blogu dietetyka?? Naleśniki z białej pszennej mąki smażone na patelni obficie polanej olejem faktycznie dobrym pomysłem nie są, ale naleśniki można zrobić z mąki o wysokiej wartości odżywczej – tak jak gryczana w tym przepisie czy też mąki owsianej czy po prostu pełnoziarnistej mąki pszennej. Dodatkowo mając patelnię z dobrą nieprzywierającą powłoką (ja używam teflonowej) można smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu. Zresztą nie jest to jakiś mój wymysł, bo coś takiego jak smażenie beztłuszczowe jest po prostu jednym z rodzajów obróbki cieplnej potraw. Więc można zrobić naleśniki w zdrowej wersji i wcale nie jest to takie trudne 🙂. Ja do tych naleśników zrobiłam farsz ze szpinaku (mmmm, uwielbiam! 😋), a dodatkowo sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego jako źródło dodatkowego białka, żeby cały posiłek był lepiej zbilansowany.

 

 

Naleśniki

Składniki:

na 8 naleśników średnicy ok. 21 cm

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko (60 g)
  • ⅔ szklanki mleka / napoju roślinnego (ok. 160 g)
  • ⅔ szklanki wody (ok. 160 g)
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 3 g)

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie wymieszać (np. trzepaczką czy mikserem) – polecam stopniowo dolewać płyn, najpierw zrobić bardzo gęste ciasto i potem je rozrzedzić. Zostawić na minimum pół godziny.
  2. Patelnię z dobrą, nieprzywierającą powłoką delikatnie posmarować olejem (np. przy pomocy pędzelka czy ręcznika papierowego), rozgrzać, wlać trochę ciasta i rozlać po powierzchni patelni. Gdy ciasto się zetnie i brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, delikatnie odkleić naleśnika i przewrócić na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, żeby naleśnik nie zrobił się chrupki.
  3. Kolejne naleśniki można smażyć nie używając już tłuszczu, chyba, że kolejne naleśniki zaczną się za bardzo przyklejać do patelni – wtedy delikatnie posmarować patelnię olejem.

 

 

Farsz

Składniki:

taka ilość starcza mi na posmarowanie tych 6 naleśników

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone zioła prowansalskie i bazylia
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić na patelni i odparować nadmiar wody.
  2. Czosnek obrać i drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku i dusić jeszcze przez chwilę, doprawić ziołami, pieprzem i solą.

 

 

Sos

Składniki:

  • 1 opakowanie (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • suszone zioła prowansalskie i bazylia
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego

 

Wykonanie: Składniki wymieszać ze sobą.

 

 

1 naleśnik (sam) z użyciem mleka 1,5% dostarcza:

1 naleśnik z farszem szpinakowym i sosem dostarcza:

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)