fasolka-po-bretonsku-z-wedzonym-tofu-1

Fasolka po bretońsku z wędzonym tofu

Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej znanych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Jak na tradycyjną polską kuchnię przystało – danie ciężkie, tłuste, z boczkiem, tłustą kiełbasą. Potrawa ciężkostrawna, siadająca na żołądku, powodująca wzdęcia i gazy. Przyjęło się twierdzić, że to wina… fasoli. No bo fasola taka ciężkostrawna… Ale czy to faktycznie przez fasolę? Ależ skąd! Fakt, że rośliny strączkowe są trudniej trawione przez nasz organizm, ale jeżeli je odpowiednio przyrządzimy możemy naszemu organizmowi pomóc w ich przyswojeniu.vice versa, bo łącząc fasolę z boczkiem i kiełbasą (a może jeszcze smalczyku do tego?) tworzymy istne kowadło dla naszego przewodu pokarmowego ?.

Odżywiając się zdrowo wcale nie trzeba rezygnować ze wszystkich dobrze znanych smaków i potraw. Wiele dań można zmodyfikować, przyrządzić w inny sposób, zamienić jakieś składniki – zrobić zdrowszą wersję zachowując ich pierwotny charakter. Ja posłużyłam się wędzonym tofu w miejsce tłustego mięsiwa. Efekt – fasolka po bretońsku z aromatem wędzonki, w 100% ze składników pochodzenia roślinnego, nieosiadająca ciężarem na żołądku. Smacznego!

 

 

Składniki:

  • ugotowana fasola
  • wędzone tofu
  • cebula
  • czosnek
  • pomidory w puszce
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie: wędzona słodka papryka

 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej (około 1 łyżka na 1 cebulę i 2 ząbki czosnku), wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić.
  2. Dodać pomidory z puszki oraz kilka liści laurowych i kuleczek ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem, żeby pomidory się rozprażyły, a następnie odkryć i częściowo zredukować nadmiar płynu.
  3. Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać fasolę z sosem pomidorowym i tofu i dusić 5-10 minut, żeby składniki trochę przeszły swoim smakiem. Doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą. Można dodać trochę wędzonej papryki.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Fasolka po bretońsku z wędzonym tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

7 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.