Dzisiaj mam dla Was przepis typu kuchnia fusion czyli taki misz-masz bliskowschodnio-polski – hummus z grochu. Generalnie w tradycyjnym przepisie na hummus zastąpiłam ciecierzycę naszym polskim żółtym łuskanym grochem. Hummus z grochu wychodzi cudownie kremowy, co jest dużo trudniejsze do uzyskania z wykorzystaniem ciecierzycy. Ma też bardziej słodkawy posmak. Ja się w nim zakochałam od pierwszego spróbowania! ? Pomysł przyszedł mi do głowy stąd, że ciecierzyca jest też nazywana grochem włoskim. To czemu by grochu włoskiego nie zamienić na groch polski? Pozostałe składniki, jak tahini, sok z cytryny i czosnek zostały, dlatego jest to nadal hummus, a nie pasta z grochu. Zjedzony jako dip do warzyw – marchewki, papryki, ogórka czy jeszcze innych – stanowi zdrowy, zbilansowany i bardzo sycący posiłek. I świetnie nadaje się do zabrania do pracy czy na uczelnię i spałaszowania na zimno w czasie przerwy ?.
Składniki:
na 10 porcji (tj. na 10 kanapek)
- 100 g łuskanego żółtego grochu
- 3 łyżki tahini (40 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek soku z cytryny
- około ⅔ łyżeczki soli
- około 1 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- opcjonalnie: za’atar do posypania (przyprawa składająca się z sumaku, tymianku, oregano i sezamu)
Wykonanie:
- Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 0,5-1 cm ponad powierzchnię grochu. Gotować około 35 minut aż będzie miękki i zacznie się rozpadać – w razie potrzeby dolewając wodę. Wystudzić.
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmiksować groch, czosnek, tahini, sok z cytryny, sól, kumin w razie potrzeby dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
1 porcja dostarcza:






Skomentuj