obiad, Przepisy, śniadanie / kolacja

Hummus z grochu

Dzisiaj mam dla Was przepis typu kuchnia fusion czyli taki misz-masz bliskowschodnio-polski – hummus z grochu. Generalnie w tradycyjnym przepisie na hummus zastąpiłam ciecierzycę naszym polskim żółtym łuskanym grochem. Hummus z grochu wychodzi cudownie kremowy, co jest dużo trudniejsze do uzyskania z wykorzystaniem ciecierzycy. Ma też bardziej słodkawy posmak. Ja się w nim zakochałam od pierwszego spróbowania! 😋 Pomysł przyszedł mi do głowy stąd, że ciecierzyca jest też nazywana grochem włoskim. To czemu by grochu włoskiego nie zamienić na groch polski? Pozostałe składniki, jak tahini, sok z cytryny i czosnek zostały, dlatego jest to nadal hummus, a nie pasta z grochu. Zjedzony jako dip do warzyw – marchewki, papryki, ogórka czy jeszcze innych – stanowi zdrowy, zbilansowany i bardzo sycący posiłek. I świetnie nadaje się do zabrania do pracy czy na uczelnię i spałaszowania na zimno w czasie przerwy 😉.

 

 

Składniki:

na 10 porcji (tj. na 10 kanapek)

  • 100 g łuskanego żółtego grochu
  • 3 łyżki tahini (36 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około ½ łyżeczki soli
  • około ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • opcjonalnie: za’atar do posypania (przyprawa składająca się z sumaku, tymianku, oregano i sezamu)

 

Wykonanie:

  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 0,5-1 cm ponad powierzchnię grochu. Gotować około 35 minut aż będzie miękki i zacznie się rozpadać – w razie potrzeby dolewając wodę. Wystudzić.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmiksować groch, czosnek, tahini, sok z cytryny, sól, kumin w razie potrzeby dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Hummus z grochu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)