pelnoziarniste-nalesniki-z-farszem-baklazanowo-paprykowym 1

Pełnoziarniste naleśniki z farszem bakłażanowo-paprykowym

To ta pora roku, kiedy oprócz bycia pomidorem ? (zgodnie z zasadą „jesteś tym, co jesz”), jestem też bakłażanem, cukinią i papryką ?. Zdecydowanie moje smaki! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pełnoziarniste naleśniki z farszem bakłażanowo-paprykowym, z dodatkiem soczewicytahini. Tym razem bardziej bliskowschodnie smaki mi w głowie. Naleśniki z pełnoziarnistej mąki pszennej wychodzą bez problemu. Oczywiście ważna jest patelnia – taka z porządną nieprzywierającą powłoką to must have w kuchni. Można na niej przygotować naleśniki bez użycia oleju albo z tylko minimalną jego ilością.

Ale w tym przepisie to farsz jest znacznie ciekawszy. To bakłażan z papryką – uduszone i zmiksowane, zagęszczone żółtą soczewicą. I doprawione – na tym etapie gotowania potrafi dziać się prawdziwa magia. Dodałam do tego farszu sezamową pastę tahini i przyprawę garam masala, które nadają nadzieniu do naleśników orientalnego charakteru. Jeżeli lubicie takie kulinarne klimaty, to spróbujcie koniecznie! ?

 

 

Naleśniki

Składniki:

na 8 naleśników średnicy ok. 21 cm

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
  • 1 jajko (60 g)
  • ⅔ szklanki mleka / napoju roślinnego (ok. 160 g)
  • ½ szklanki wody (125 g)
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 3 g)

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie wymieszać (np. trzepaczką czy mikserem) – polecam stopniowo dolewać płyn, najpierw zrobić bardzo gęste ciasto i potem je rozrzedzić. Zostawić na minimum pół godziny.
  2. Patelnię z dobrą, nieprzywierającą powłoką delikatnie posmarować olejem (np. przy pomocy pędzelka czy ręcznika papierowego), rozgrzać, wlać trochę ciasta i rozlać po powierzchni patelni. Smażyć aż ciasto się zetnie, brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, a przy potrząśnięciu patelnią naleśnik sam się odklei. Przewrócić na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, żeby naleśnik nie zrobił się chrupki.
  3. Kolejne naleśniki można smażyć nie używając już tłuszczu, chyba, że kolejne naleśniki zaczną się za bardzo przyklejać do patelni – wtedy delikatnie posmarować patelnię olejem.

 

 

1 naleśnik (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

 

Farsz

Składniki:

taka ilość farszu starczy do posmarowania nawet 14-16 naleśników

  • 1 duży bakłażan (700 g)
  • 2 duże papryki (500 g)
  • 100 g żółtej soczewicy*
  • 3 łyżki tahini (36 g)
  • ok. ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól

*zamiast soczewicy można użyć np. granulatu sojowego; farsz będzie szybciej gotowy i będzie dostarczał więcej białka

 

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć. Z bakłażana odciąć końcówki i pokroić w plastry. Posolić z obu stron i zostawić, żeby puścił sok (około 15-20 minut). Dokładnie opłukać  z soli, odsączyć i pokroić w kostkę.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić.
  3. Warzywa (oddzielnie albo razem) dusić na patelni z dodatkiem wody aż zmiękną. Następne zmiksować do konsystencji pasty, przełożyć z powrotem na patelnię, wymieszać z suchą żółtą soczewicą (żółta gotuje się najkrócej). Dusić aż soczewica się ugotuje, a farsz zagęści do odpowiedniej konsystencji (w sosie soczewica gotuje się dłużej niż tradycyjnie w wodzie – około 15 minut).
  4. Gotowy farsz dokładnie wymieszać z tahini, doprawić garam masala i ewentualnie odrobiną soli. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać / składać w kopertę (jak kto woli).

 

 

Ten farsz można też wykorzystać jako pastę do kanapek.

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pełnoziarniste naleśniki z farszem bakłażanowo-paprykowym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.