To ta pora roku, kiedy oprócz bycia pomidorem ? (zgodnie z zasadą „jesteś tym, co jesz”), jestem też bakłażanem, cukinią i papryką ?. Zdecydowanie moje smaki! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pełnoziarniste naleśniki z farszem bakłażanowo-paprykowym, z dodatkiem soczewicy i tahini. Tym razem bardziej bliskowschodnie smaki mi w głowie. Naleśniki z pełnoziarnistej mąki pszennej wychodzą bez problemu. Oczywiście ważna jest patelnia – taka z porządną nieprzywierającą powłoką to must have w kuchni. Można na niej przygotować naleśniki bez użycia oleju albo z tylko minimalną jego ilością.
Ale w tym przepisie to farsz jest znacznie ciekawszy. To bakłażan z papryką – uduszone i zmiksowane, zagęszczone żółtą soczewicą. I doprawione – na tym etapie gotowania potrafi dziać się prawdziwa magia. Dodałam do tego farszu sezamową pastę tahini i przyprawę garam masala, które nadają nadzieniu do naleśników orientalnego charakteru. Jeżeli lubicie takie kulinarne klimaty, to spróbujcie koniecznie! ?
Naleśniki
Składniki:
na 8 naleśników średnicy ok. 21 cm
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
- 1 jajko (60 g)
- ⅔ szklanki mleka / napoju roślinnego (ok. 160 g)
- ½ szklanki wody (125 g)
- odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 3 g)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie wymieszać (np. trzepaczką czy mikserem) – polecam stopniowo dolewać płyn, najpierw zrobić bardzo gęste ciasto i potem je rozrzedzić. Zostawić na minimum pół godziny.
- Patelnię z dobrą, nieprzywierającą powłoką delikatnie posmarować olejem (np. przy pomocy pędzelka czy ręcznika papierowego), rozgrzać, wlać trochę ciasta i rozlać po powierzchni patelni. Smażyć aż ciasto się zetnie, brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, a przy potrząśnięciu patelnią naleśnik sam się odklei. Przewrócić na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, żeby naleśnik nie zrobił się chrupki.
- Kolejne naleśniki można smażyć nie używając już tłuszczu, chyba, że kolejne naleśniki zaczną się za bardzo przyklejać do patelni – wtedy delikatnie posmarować patelnię olejem.
1 naleśnik (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
Farsz
Składniki:
taka ilość farszu starczy do posmarowania nawet 14-16 naleśników
- 1 duży bakłażan (700 g)
- 2 duże papryki (500 g)
- 100 g żółtej soczewicy*
- 3 łyżki tahini (36 g)
- ok. ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
*zamiast soczewicy można użyć np. granulatu sojowego; farsz będzie szybciej gotowy i będzie dostarczał więcej białka
Wykonanie:
- Warzywa umyć. Z bakłażana odciąć końcówki i pokroić w plastry. Posolić z obu stron i zostawić, żeby puścił sok (około 15-20 minut). Dokładnie opłukać z soli, odsączyć i pokroić w kostkę.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić.
- Warzywa (oddzielnie albo razem) dusić na patelni z dodatkiem wody aż zmiękną. Następne zmiksować do konsystencji pasty, przełożyć z powrotem na patelnię, wymieszać z suchą żółtą soczewicą (żółta gotuje się najkrócej). Dusić aż soczewica się ugotuje, a farsz zagęści do odpowiedniej konsystencji (w sosie soczewica gotuje się dłużej niż tradycyjnie w wodzie – około 15 minut).
- Gotowy farsz dokładnie wymieszać z tahini, doprawić garam masala i ewentualnie odrobiną soli. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać / składać w kopertę (jak kto woli).
Skomentuj