Papryka idealnie nadaje się do nadziewania. Ja bardzo lubię robić farsze z wykorzystaniem czerwonej soczewicy, która nadaje im kleistości. W tym przepisie papryka faszerowana jest soczewicą i kaszą bulgur. Akurat kasza i soczewica gotują się tyle samo czasu, więc najprościej ugotować je razem. Farsz doprawiłam świeżym rozmarynem, który nadaje mu cudowny aromat ?. To danie naprawdę nie jest skomplikowane, nie trzeba nic mielić ani blendować.
Składniki:
na 2 porcje
- 2 duże papryki (460 g)
- 100 g kaszy bulgur
- 70 g czerwonej soczewicy
- 2 małe pomidory (200 g)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- ⅓ łyżeczki soli
- pieprz
Wykonanie:
- Do garnka wsypać kaszę i soczewicę, wlać wodę około 1 cm ponad powierzchnię kaszy i soczewicy, wymieszać. Gotować około 15 minut.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Rozmaryn umyć, oddzielić listki i pokroić.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszać z pomidorami, rozmarynem, solą, pieprzem. Farszem nadziać papryki. Położyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.
1 porcja dostarcza:
Skomentuj