Z myślą o jutrzejszym Święcie Zakochanych przygotowałam dla Was przepis na walentynkową słodycz – domowy marcepan obtoczony w różowym pudrze z liofilizowanych truskawek ?. Wydaje Wam się, że zrobienie domowego marcepana to na pewno coś strasznie trudnego? Nic bardziej mylnego ?. Marcepan to przecież zmielone migdały z cukrem. Ja zamiast cukru dałam erytrol. Jako, że wszystkie składniki trzeba zmielić, to konieczny będzie młynek i właściwie to cała filozofia ?.
A skąd ten różowy kolor? To zmielone (przecież mówiłam, że w tym przepisie jest dużo mielenia) kawałki liofilizowanych truskawek. Truskawki kojarzą się z Walentynkami, bo są uznawane za afrodyzjak ?. Ale liofilizowane? Cóż to jest? Liofilizacja to metoda suszenia, która polega na tym, że produkt najpierw zamrażamy, następnie umieszczamy w pojemniku specjalnego urządzenia, w którym obniżamy ciśnienie. Przy niskim ciśnieniu zamrożona woda przechodzi bezpośrednio ze stanu stałego (lód) w stan gazowy (czyli para wodna). W efekcie otrzymujemy produkt całkowicie pozbawiony wody mający strukturę jakby kruchej gąbki (bardzo lekkiej).
Ale, ale, miało być romantycznie, walentynkowo ❤, a ja Wam tu robię wykład z fizyki ?. Liofilizowane owoce stają się coraz łatwiej dostępne, nie jest to coś, czego nie da się zdobyć – ja kupiłam je w supermarkecie.
Składniki:
na 12 kulek
- 100 g migdałów
- 3 łyżki erytrolu (30 g)
- opcjonalnie: 1 łyżka Amaretto albo aromat migdałowy
- ½ opakowania liofilizowanych truskawek (6 g)
Wykonanie:
- Migdały zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Obrać i zostawić, żeby obeschły.
- Erytrol zmielić na puder w młynku. Następnie zmielić migdały do uzyskania klejącej się masy. Dokładnie wymieszać z erytrolem, można na typ etapie dodać Amaretto albo aromat migdałowy, a gdyby masa nie chciała się skleić, dodać odrobinę wody.
- Truskawki zmielić na puder. Z masy marcepanowej lepić kulki i obtaczać w truskawkowym pudrze.
1 kulka (12 g) dostarcza:






Skomentuj