II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Pasta paprykowo-marchewkowa

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną warzywną pastę do chleba – chociaż nie tylko do chleba się nadaje, o czym się przekonacie z następnego posta 😉. Tym razem jest to pasta inspirowana pastą, którą od jakiegoś czasu można kupić w popularnej sieci dyskontów. Jej głównymi składnikami są papryka i marchewka, przez co jest lekko słodkawa. Doprawiłam ją ostrą papryką, dzięki czemu przez naturalną słodycz warzyw przebija ostra nuta. Moja wersja jest mniej słona, bo osobiście wolę mniej słone smaki, a to też sprawia, że smak marchewki i papryki jest bardziej wyczuwalny. Polecam zrobić taką pastę, bo jest naprawdę prosta, smaczna i mocno warzywna 😃.

 

 

Składniki:
na około 640 g pasty (około 25 porcji – łyżek)

  • 500 g papryki (2 duże albo 3 małe)
  • 400 g  marchewki (około 5-6 małych)
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli (5 g)
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • około ⅓ łyżeczki ostrej mielonej papryki (albo według gustu)

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i delikatnie zeszklić (około 5 minut). Dodać paprykę i marchewkę, dolać trochę wody i dusić około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Wystudzić.
  3. Zmiksować na pastę dodając pozostałe składniki i w razie potrzeby wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.