lunchbox, obiad, Przepisy

Buraczane pęczotto z wędzonym tofu i jarmużem

Może to i wstyd się przyznać, ale stanowczo częściej jadam buraki odkąd pojawiły się w sklepach już ugotowane i obrane buraki zapakowane próżniowo 🤭. Tak szybko można coś z nich zrobić 😉. Przykładowo takie buraczane pęczotto z wędzonym tofu i jarmużem. Całe danie jest gotowe w czasie nie dłuższym niż czas potrzebny na ugotowanie pęczaku. Kolejną zaletą jest to, że wszystko gotujemy wykorzystując jedną patelnię. Przy okazji ubrudzimy jeszcze deskę, nóż, ewentualnie praskę do czosnku i… tyle. Naprawdę, zdrowe gotowanie to żadna filozofia i nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Spokojnie wykorzystujcie gotowe półprodukty z dobrym składem, takie jak mrożonki warzywne, czy właśnie ugotowane buraki.

Smacznego!

 

 

Składniki:

  • kasza pęczak
  • czosnek
  • ugotowane i obrane buraki
  • jarmuż
  • wędzone tofu
  • pieprz
  • sól
  • płatki drożdżowe (zamiast nich można użyć tartego parmezanu)
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć – chodzi o to, żeby wyraźnie poczuć aromat czosnku, ale go nie przyrumienić.
  3. Dorzucić kaszę, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem aż kasza będzie prawie miękka (około 15 minut), mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewając wodę.
  4. Buraki pokroić w kostkę. Tofu również pokroić w kostkę. Jarmuż w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki usuwając grube nerwy liściowe.
  5. Do kaszy dorzucić buraki, dokładnie wymieszać, żeby sok z buraków zabarwił kaszę. Dodać jarmuż i dusić pod przykryciem kilka minut mieszając od czasu do czasu aż jarmuż zmniejszy swoją objętość.
  6. Doprawić pieprzem, płatkami drożdżowymi, niewielką ilością soli, wymieszać. Na koniec dorzucić tofu i podgrzać je w całości dania.
  7. Gotowe pęczotto można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki i skropić olejem albo posypać posiekanymi orzechami włoskimi / nasionami słonecznika.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Buraczane pęczotto z wędzonym tofu i jarmużem
Autor:
Opublikowano: