W poprzednim wpisie był przepis na spaghetti z ciecierzycą. Więc pozostając w tematyce makaronu, pomidorów i bazylii mam dla Was kolejny przepis – na makaron z sosem pomidorowym i bazylią. To przepis z serii „pochwała prostoty” ?. Mamy tu bardzo klasyczne połączenie smaków świetnie zapewne znane miłośnikom kuchni włoskiej (nie-miłośnikom chyba też, co?). Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii ani wyszukanych składników, ale makaron z sosem pomidorowym jest tak pyszny, że broni się sam i nie potrzebuje wydziwiania ?. Dodatek świeżej bazylii oczywiście polecam, bo świetnie przełamuje monotonię smaku makaronu z samym sosem, chociaż ja jako totalna pomidoromaniaczka mogłabym mieć sam sos pomidorowy do tego makaronu ?. No dobra, to danie jest tak proste, że nie ma się co nad nim rozwodzić, więc kończę i życzę smacznego! ?
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- pomidory świeże / z puszki
- czosnek
- świeża bazylia
- sól
- olej rzepakowy / oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Bazylię umyć i posiekać.
- Makaron ugotować al dente w lekko posolonej wodzie (około 7 minut). W tym czasie zrobić sos.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju / oliwy i delikatnie podsmażyć czosnek, dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody.
- Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do gotowego sosu, dodać bazylię, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na talerzu dodatkowo skropić oliwą.
Skomentuj