obiad, Przepisy

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

W poprzednim wpisie był przepis na spaghetti z ciecierzycą. Więc pozostając w tematyce makaronu, pomidorów i bazylii mam dla Was kolejny przepis – na makaron z sosem pomidorowym i bazylią. To przepis z serii „pochwała prostoty” 😉. Mamy tu bardzo klasyczne połączenie smaków świetnie zapewne znane miłośnikom kuchni włoskiej (nie-miłośnikom chyba też, co?). Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii ani wyszukanych składników, ale makaron z sosem pomidorowym jest tak pyszny, że broni się sam i nie potrzebuje wydziwiania 😀. Dodatek świeżej bazylii oczywiście polecam, bo świetnie przełamuje monotonię smaku makaronu z samym sosem, chociaż ja jako totalna pomidoromaniaczka mogłabym mieć sam sos pomidorowy do tego makaronu 😉. No dobra, to danie jest tak proste, że nie ma się co nad nim rozwodzić, więc kończę i życzę smacznego! 😀

 

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • pomidory świeże / z puszki
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • sól
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Bazylię umyć i posiekać.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko posolonej wodzie (około 7 minut). W tym czasie zrobić sos.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju / oliwy i delikatnie podsmażyć czosnek, dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody.
  4. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do gotowego sosu, dodać bazylię, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na talerzu dodatkowo skropić oliwą.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron z sosem pomidorowym i bazylią
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)