Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste pieczone kotlety z soczewicy. Jak zobaczycie po przejściu do składników, przepis jest na iście hurtową ilość ?. Ale spokojnie, jeżeli nie macie dużej rodziny, która by to zjadła na jeden obiad, to zamroźcie – mrożą się bezproblemowo.
Jako dodatki smakowe do tych kotletów wykorzystałam różne składniki, które „podkręcają” smak – podsmażoną cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Są one źródłem piątego smaku, zwanego umami.
Możecie ten przepis wykorzystać jako „wersję podstawową” i jego bazie kombinować np. dodając do środka starte na tarce lub drobno pokrojone warzywa.
Składniki:
na 18 kotletów
- 400 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- pieprz
- 150 g mąki z soczewicy albo ciecierzycy
- 30 g panieru z ciecierzycy *
*panier z ciecierzycy produkuje firma nazywająca się tak jak wielki włochaty prehistoryczny „słoń” z wielkimi kłami ?; można zastąpić np. bułką tartą, otrębami, zmielonymi na grube kawałki płatkami owsianymi
Wykonanie:
- Soczewicę ugotować w około 800 ml wody, tak, żeby soczewica wchłonęła całą wodę. Wystudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć, żeby zrobiła się rumiana. Również przestudzić.
- Wymieszać soczewicę, cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę, pieprz. Na tym etapie można próbować masę i ewentualnie ją jeszcze doprawić, jeżeli macie takie życzenie.
- Na koniec dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić na około 15 minut, żeby masa zgęstniała. Powinno dać się z niej bezproblemowo lepić kotlety.
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Lepić kotlety, obtaczać w panierze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową matą.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
1 kotlet dostarcza:
Skomentuj