obiad, Przepisy

Pieczone kotlety z soczewicy

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste pieczone kotlety z soczewicy. Jak zobaczycie po przejściu do składników, przepis jest na iście hurtową ilość 🤭. Ale spokojnie, jeżeli nie macie dużej rodziny, która by to zjadła na jeden obiad, to zamroźcie – mrożą się bezproblemowo.

Jako dodatki smakowe do tych kotletów wykorzystałam różne składniki, które „podkręcają” smak – podsmażoną cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Są one źródłem piątego smaku, zwanego umami.

Możecie ten przepis wykorzystać jako „wersję podstawową” i jego bazie kombinować np. dodając do środka starte na tarce lub drobno pokrojone warzywa.

 

 

Składniki:

na 18 kotletów

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • 150 g mąki z soczewicy albo ciecierzycy
  • 30 g panieru z ciecierzycy *

*panier z ciecierzycy produkuje firma nazywająca się tak jak wielki włochaty prehistoryczny „słoń” z wielkimi kłami 😉; można zastąpić np. bułką tartą, otrębami, zmielonymi na grube kawałki płatkami owsianymi

 

Wykonanie:

  1. Soczewicę ugotować w około 800 ml wody, tak, żeby soczewica wchłonęła całą wodę. Wystudzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć, żeby zrobiła się rumiana. Również przestudzić.
  3. Wymieszać soczewicę, cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę, pieprz. Na tym etapie można próbować masę i ewentualnie ją jeszcze doprawić, jeżeli macie takie życzenie.
  4. Na koniec dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić na około 15 minut, żeby masa zgęstniała. Powinno dać się z niej bezproblemowo lepić kotlety.
  5. Nastawić piekarnik na 180°C.
  6. Lepić kotlety, obtaczać w panierze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową matą.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

 

 

1 kotlet dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pieczone kotlety z soczewicy
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)