zupa pomidorowo-soczewicowa-1

Zupa pomidorowo-soczewicowa

Wchodzę powoli w urlopowy nastrój, bo wyjeżdżam w przyszłym tygodniu ?. Ale zanim odetnę się od internetu, mediów społecznościowych i maila, chciałam się jeszcze z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorowo-soczewicową. To tak naprawdę wariacja na temat zupy z soczewicą i pomidorami po indyjsku, którą uwielbiam, ale jako że nie wszyscy gustują w orientalnych przyprawach, to czasem robię wersję doprawioną w bardziej swojskim stylu. Jak zaraz zobaczycie w przepisie, tutaj proponuję Wam dodatek suszonego koperku. Oczywiście to może być świeży koperek albo świeża natka pietruszki, ale mnie do gustu najbardziej przypadł właśnie suszony koperek, który ma ten swój niepowtarzalny aromat. Pomysł na wykorzystanie właśnie tego „zielska” zapożyczyłam sobie od mojej cioci, która robi zupę pomidorową z dodatkiem koperku, a nie – jak stanowczo częściej to bywa – natki pietruszki.

A wiecie co jest najlepsze w tej zupie? Wcale nie koperek. I wcale nie soczewica, ani też pomidory ?. Najlepsze jest to, że robi się w trymiga! Wszystko w jednym garze, więc jest potem mało zmywania. Taka zupa pomidorowo-soczewicowa ratuje obiad, kiedy nie ma czasu / siły / ochoty (niepotrzebne skreślić) na gotowanie ?.

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • soczewica żółta albo czerwona
  • pomidory z puszki
  • suszony koperek (zamiennie: świeży koperek, natka pietruszki – wedle gustu)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i/lub pestki słonecznika – wedle uznania

 

Wykonanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać pomidory, wlać wody tyle, żeby warzywa były całkowicie przykryte. Zagotować i od momentu, jak woda zacznie wrzeć gotować 10 minut.
  2. Dodać żółtą soczewicę i gotować 5-7 minut. Gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
    • Jeżeli użyjecie czerwonej soczewicy, to wrzućcie ją razem z warzywami.
  3. Pod koniec gotowania dosypać suszony koperek, żeby trochę zmiękł.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z nierafinowanym olejem rzepakowym i/lub posypać pestkami słonecznika.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa pomidorowo-soczewicowa
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.