Makaron z brokułem i sosem czosnkowym to kolejna propozycja „pudełkowego obiadu”. Danie łatwe i szybkie do zrobienia, z prostych składników, smaczne i zdrowe. Brokuły zawsze goszczą na pierwszych miejscach różnych rankingów na tzw. superfoods. Nie bez powodu. Są bogatym źródłem β-karotenu (mimo, że są zielone; β-karoten trochę niesłusznie kojarzy się tylko z marchewką czy dynią) i kwasu foliowego. Dostarczają też sporo potasu, wapnia, witaminy C i błonnika. Ale przede wszystkim zawierają sulforafan – związek z grupy glukozynolanów o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym, który szczególnie silnie chroni przed rakiem pęcherza, żołądka i jelita grubego.
Brokuła można ugotować na parze, ale ja mam mój ulubiony sposób z wykorzystaniem patelni. Dzięki temu nie wylewa się wody, do której przechodzi część składników odżywczych z brokuła. Właściwie taką metodą część warzywa gotuje się w wodzie, a część na parze, ale ostatecznie cała woda odparowuje.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- brokuł
- jogurtowy sos czosnkowy
- sól
- opcjonalnie: pestki dyni / słonecznika
Wykonanie:
- Przygotować sos czosnkowy zgodnie z przepisem.
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Następnie odcedzić i porządnie przelać zimną wodą.
- Brokuła ugotować (polecam ⇒ mój ulubiony sposób na gotowanie brokuła). Wystudzić.
- Gdy makaron i brokuł będą zimne, wymieszać je razem z sosem, można dodatkowo posypać pestkami dyni / słonecznika.
Źródła:
- red. Brzozowska A, Toksykologia żywności; przewodnik do ćwiczeń, wyd. SGGW, Warszawa 2010
- Dżugan M., Znaczenie warzyw kapustnych w profilaktyce nowotworów, Zdr Publ 2007; 117 (3): 397-401






Skomentuj