II śniadanie / podwieczorek, lunchbox, Przepisy

Makaron z brokułem i sosem czosnkowym

Makaron z brokułem i sosem czosnkowym to kolejna propozycja “pudełkowego obiadu”. Danie łatwe i szybkie do zrobienia, z prostych składników, smaczne i zdrowe. Brokuły zawsze goszczą na pierwszych miejscach różnych rankingów na tzw. superfoods. Nie bez powodu. Są bogatym źródłem β-karotenu (mimo, że są zielone; β-karoten trochę niesłusznie kojarzy się tylko z marchewką czy dynią) i kwasu foliowego. Dostarczają też sporo potasu, wapnia, witaminy C i błonnika. Ale przede wszystkim zawierają sulforafan – związek z grupy glukozynolanów o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym, który szczególnie silnie chroni przed rakiem pęcherza, żołądka i jelita grubego.

Brokuła można ugotować na parze, ale ja mam mój ulubiony sposób z wykorzystaniem patelni. Dzięki temu nie wylewa się wody, do której przechodzi część składników odżywczych z brokuła. Właściwie taką metodą część warzywa gotuje się w wodzie, a część na parze, ale ostatecznie cała woda odparowuje.

 

 

Składniki:

 

Wykonanie:

  1. Przygotować sos czosnkowy zgodnie z przepisem.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Następnie odcedzić i porządnie przelać zimną wodą.
  3. Brokuła ugotować (polecam ⇒ mój ulubiony sposób na gotowanie brokuła). Wystudzić.
  4. Gdy makaron i brokuł będą zimne, wymieszać je razem z sosem, można dodatkowo posypać pestkami dyni / słonecznika.

 

 


Źródła:

  • red. Brzozowska A, Toksykologia żywności; przewodnik do ćwiczeń, wyd. SGGW, Warszawa 2010
  • Dżugan M., Znaczenie warzyw kapustnych w profilaktyce nowotworów, Zdr Publ 2007; 117 (3): 397-401

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron z brokułem i sosem czosnkowym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)