obiad, Przepisy

Pizza z patelni

Pizza – ulubione danie wielu osób. Dla niektórych ważny powód, żeby nie przechodzić na „dietę” 😵. Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić pizzę, żeby nie tylko wpisywała się w zdrowe odżywianie, ale także była naprawdę szybkim daniem (ups, zaraz sobie ktoś pomyśli, że promuję fast-foody… 😂). Przygotowałam dla Was przepis na pizzę z patelni, którą ochrzciłam mianem „pizzoplacek”.

To fajna opcja na pizzę dla 1-2 osób, którą robi się szybciej niż czeka na dostawę z pizzerii. Ciasto jest z mąki pełnoziarnistej (w tym celu zamiast pszennej czy orkiszowej sprawdzi się też mąka owsiana czy z niepalonej kaszy gryczanej), bez drożdży, bez zagniatania, bez wyrastania i tych wszystkich bajerów.

Na samej pizzy zbyt dużo dodatków się nie zmieści (nie radzę też dawać ich dużo), więc do takiej pizzy przygotujcie sobie miskę sałatki. Jeżeli jak ja zdecydujecie się na pieczarki, to pokrójcie w cienkie plasterki i nie dawajcie dużo – podczas podgrzewania pieczarki puszczają wodę, więc pojawia się ryzyko, że pizza zacznie pływać na patelni 😝.

Przepis jest bardzo prosty, daje duże pole do różnych modyfikacji. Jeżeli chcielibyście zrobić pizzoplacek z mniejszej ilości mąki niż podałam w przepisie, to weźcie mniejszą patelnię. Powodzenia w kombinowaniu i smacznego! 😁

 

 

Składniki:

na 1 porcję (średnicy 24 cm)

  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • suszone zioła
  • ½ kulki mozzarelli light (60 g)
  • dowolne warzywa – u mnie pieczarki i papryka

 

Wykonanie:

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dolać około 75 ml wody i wymieszać na gęste ciasto (wystarczy łyżką). Dodać olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Zostawić na około 10 minut, żeby mąka napęczniała trochę od wody. Mąka pszenna jest na tyle kleista, że ciasto wyjdzie bez dodatku niczego do sklejenia, ale można dodać do ciasta jajko albo 1 łyżeczkę zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego.
  2. Koncentrat wymieszać z 2-3 łyżkami wody i suszonymi ziołami. Ser pokroić w plastry, warzywa dowolnie.
  3. Ciasto wylać na patelnię z nieprzywierającą powłoką (suchą albo cienko posmarowaną olejem) i smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż się zetnie.
  4. Obrócić na drugą stronę, posmarować sosem, ułożyć warzywa i na wierzch plastry mozzarelli. Dalej smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż ser się rozpuści.

 

 

1 porcja dostarcza około: