Makaron ze szparagami i pomidorkami w sosie z tofu

Wykorzystując sezon mam dla Was przepis na makaron ze szparagami i pomidorkami w sosie z tofu naturalnego. Niestety ta potrawa – franca jedna! – jakaś taka niefotogeniczna jest… A smakuje naprawdę genialnie.
Miałam ochotę tym razem zrobić szparagi w towarzystwie makaronu. Do tego świetnie pasują pomidorki… ale to straszny banał… Potrzebowałam tego CZEGOŚ, żeby tę potrawę uatrakcyjnić (smakowo przynajmniej, bo wizualnie… eee…). Zrobiłam więc czosnkowo-bazyliowy sos na bazie naturalnego tofu. Nie czuć wcale posmaku tofu, jakby ktoś nie wiedział, z czego jest zrobiony, to by nie zgadł. Przypomina raczej sos śmietanowy, który w takim „oszukanym wydaniu” jest znacznie zdrowszy. Już mi po głowie chodzą pomysły, do jakich innych potraw taki sos można by zastosować ?. Ale póki co jedzmy szparagi, bo sezon na nie jest krótki. Smacznego!
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (u mnie żytni)
- zielone szparagi
- pomidorki koktajlowe
Sos (2 porcje):
- 1 kostka naturalnego tofu (180 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka skrobi z tapioki (5 g)
- ⅓ łyżeczki soli
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego (10 g)
- 100 ml wody
Wykonanie:
- Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (może być nawet lekko zbyt al dente).
- W czasie, jak gotuje się makaron, przygotować warzywa. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki długości 0,5-1 cm, główki zostawić w całości.
- Są różne teorie na temat obierania zielonych szparagów. Jedni uważają to za profanację tego warzywa, inni obierają całe, a jeszcze inni końcówki. Ja preferuję obranie końcówki (koniecznie obieraczką do warzyw!) i odłamanie tylko najbardziej zdrewniałego końca. Dzięki temu naprawdę niewiele idzie do wyrzucenia. I kolejna uwaga – ja wolę cienkie szparagi, z kolei niektórzy preferują grube. Jak zrobicie to pozostawiam Waszym upodobaniom w tym względzie. Wracajmy do przepisu ?.
- Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wrzucić warzywa na patelnię, dolać trochę wody i bardzo krótko poddusić (około 1,5 minuty, ale to zależy od grubości szparagów).
- Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksować. Na patelnię dorzucić ugotowany makaron, wlać sos, dokładnie wymieszać i dalej mieszając gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Na talerzach można posypać startym parmezanem, wegańskim parmezanem albo dodać łyżkę płatków drożdżowych do sosu.





