Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem w środku. Ale, czekaj, czekaj… jak to wegański omlet?? Przecież omlet robi się z jajek! No właśnie, to takie czary-mary-omlet-bez-jajek ?. Pewnie znajdzie się spora grupa osób twierdzących, że jak coś jajek nie zawiera, to nie ma prawa nazywać się omletem. Ale chyba sami przyznacie, że „placek o smaku jajek” nie brzmi zbyt zachęcająco…
Ale do rzeczy! Podstawowym składnikiem w tym omlecie jest mąka z ciecierzycy. Ma ona naprawdę fajne właściwości sklejające, a poza tym jest bogata w białko i składniki odżywcze. Potrawy z tą mąką są bardzo sycące i są dobrym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Za jajeczny smak odpowiedzialna jest sól Kala Namak, a dodatkowo podbijają go płatki drożdżowe. Do tego kurkuma do koloru i ot, cała filozofia ?.
Ten omlet jest dosyć zbity, ale na pewno będę jeszcze eksperymentować z wersją z dodatkiem aquafaby (zalewy z ciecierzycy), która ubija się jak piana z białek.
Składniki:
- mąka z ciecierzycy
- czarna sól Kala Namak (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki)
- płatki drożdżowe (ok. 2 łyżki na 100 g mąki)
- kurkuma
- pieprz
- proszek do pieczenia (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki) – opcjonalnie bezglutenowy
- woda (ok. ⅔ szklanki na 100 g mąki)
- dowolne dodatki – u mnie świeży szpinak i pomidory
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z solą, płatkami drożdżowymi, kurkumą (do koloru), szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dolewać wodę, mieszając. Odstawić gotowe ciasto na około 10 minut.
- Do tak przygotowanego ciasta można wmieszać różne dodatki, ale lepiej wybrać takie, które nie puszczają dużo wody podczas podgrzewania i nie przesadzić z ilością, bo omlet będzie się rozpadał. Ja dałam do środka posiekany świeży szpinak.
- Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem na patelni posmarowanej cienko olejem. Obrócić na drugą stronę dopiero jak góra też się zetnie. Podawać z warzywami / surówką – u mnie pomidory, bo jestem pomidoroholikiem ?. Polecam też jako dodatek surową paprykę.
Super przepis!!!
Dziękuję bardzo! 😀