Przepisy, śniadanie / kolacja

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem w środku. Ale, czekaj, czekaj… jak to wegański omlet?? Przecież omlet robi się z jajek! No właśnie, to takie czary-mary-omlet-bez-jajek ?. Pewnie znajdzie się spora grupa osób twierdzących, że jak coś jajek nie zawiera, to nie ma prawa nazywać się omletem. Ale chyba sami przyznacie, że „placek o smaku jajek” nie brzmi zbyt zachęcająco…

Ale do rzeczy! Podstawowym składnikiem w tym omlecie jest mąka z ciecierzycy. Ma ona naprawdę fajne właściwości sklejające, a poza tym jest bogata w białko i składniki odżywcze. Potrawy z tą mąką są bardzo sycące i są dobrym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Za jajeczny smak odpowiedzialna jest sól Kala Namak, a dodatkowo podbijają go płatki drożdżowe. Do tego kurkuma do koloru i ot, cała filozofia ?.

Ten omlet jest dosyć zbity, ale na pewno będę jeszcze eksperymentować z wersją z dodatkiem aquafaby (zalewy z ciecierzycy), która ubija się jak piana z białek.

 

 

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy
  • czarna sól Kala Namak (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki)
  • płatki drożdżowe (ok. 2 łyżki na 100 g mąki)
  • kurkuma
  • pieprz
  • proszek do pieczenia (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki) – opcjonalnie bezglutenowy
  • woda (ok. ⅔ szklanki na 100 g mąki)
  • dowolne dodatki – u mnie świeży szpinak i pomidory
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z solą, płatkami drożdżowymi, kurkumą (do koloru), szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dolewać wodę, mieszając. Odstawić gotowe ciasto na około 10 minut.
  2. Do tak przygotowanego ciasta można wmieszać różne dodatki, ale lepiej wybrać takie, które nie puszczają dużo wody podczas podgrzewania i nie przesadzić z ilością, bo omlet będzie się rozpadał. Ja dałam do środka posiekany świeży szpinak.
  3. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem na patelni posmarowanej cienko olejem. Obrócić na drugą stronę dopiero jak góra też się zetnie. Podawać z warzywami / surówką – u mnie pomidory, bo jestem pomidoroholikiem ?. Polecam też jako dodatek surową paprykę.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Wegański omlet z mąki z ciecierzycy
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)