deser, Przepisy

Owsiane ciasto marchewkowe

Dzisiejsza biel za oknem przypomniała mi, że przecież mam dla Was przepis na coś słodkiego i korzennego, co świetnie pasuje do takiej aury. Jest to ciasto marchewkowe, ale z naprawdę duuuużą ilością marchewki, naturalnie słodkie dzięki daktylom i rodzynkom, z chrupiącymi orzechami, i które wygląda jak przysypane grubą warstwą śniegu 😉. Jak widać na zdjęciach, poszłam na całość i podzieliłam to ciasto na 6 dużych kawałków. Ale kawałków wcale nie pełnych kalorii, tylko pełnych wartości odżywczych, jeden kawałek syci skutecznie, bo ciasto ma dosyć gęstą, „ciężką” konsystencję, jest zwarte, wilgotne i naprawdę konkretne. Spokojnie może wystąpić w roli pełnowartościowego drugiego śniadania 😉. Ja lubię ciasto marchewkowe w takiej właśnie wersji, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Smacznego!

 

 

Składniki:
na 6 dużych kawałków

  • 400 g marchewki (około 5-6 średnich marchewek; 2⅔ szklanki startej)
  • 100 g daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 1 jabłko (200 g)
  • 150 g mąki owsianej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • po ⅓ łyżeczki: kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
  • 1 opakowanie serka typu Bieluch lekki (ma dobry skład) albo gęstego i kremowego jogurtu greckiego 2-3% tłuszczu (150 g)

 

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą, orzechy posiekać na mniejsze kawałki (można zostawić część do dekoracji).
  4. W misce wymieszać mąkę (można ją otrzymać mieląc zwykłe płatki owsiane)z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  5. Daktyle odsączyć zostawiając wodę z moczenia i zmiksować ze 100 ml tej wody. Wymieszać przy użyciu łyżki z mąką, dodać startą marchewkę i jabłko i ponownie porządnie wymieszać, na koniec do masy wmieszać rodzynki i orzechy. Gdyby masa była za sucha, dolać odrobinę wody.
  6. Przełożyć do formy (u mnie silikonowa średnicy 20 cm) i piec około 45 minut. Wystudzić.
  7. Przed podaniem ciasto posmarować serkiem albo jogurtem, można posypać cynamonem i udekorować resztą orzechów i/lub rodzynkami.

 

 


Wartość odżywcza 1 porcji: