obiad, Przepisy, zupa

Chłodnik buraczkowy na jogurcie

Przetaczająca się przez nasz kraj fala upałów natchnęła mnie do zrobienia chłodnika buraczkowego na jogurcie naturalnym, z klasycznym dodatkiem rzodkiewki, ogórka i obowiązkowo dużej ilości koperku. Wykorzystałam do tego sok burakowy, więc gotowanie buraków mi się… upiekło 😀. Postanowiłam, że skoro chłodnik, to nie włączam w ogóle kuchenki, więc zrobiłam chłodnik bez jajka, a jako dodatkowe źródło białka użyłam jogurtu Skyr. Ogórka i rzodkiewkę starłam na tarce, żeby było szybciej, co przy okazji dało efekt warzywnego makaronu 😉. Więc wyszła banalna w wykonaniu zupa, zimna, orzeźwiająca, na te upały mój numer jeden 😋.

 

 

Składniki:

na 2 duże porcje

  • 1 duże opakowanie bardzo gęstego jogurtu naturalnego (330 g)
  • 1 opakowanie jogurtu Skyr (150 g)
  • 1 szklanka soku 100% z buraków (250 g) – ja użyłam takiego od LookFood
  • ½ pęczka rzodkiewek – ok. 5 sztuk (75 g)
  • ½ dużego ogórka wężowego (100 g)
  • ¼ łyżeczki soli (pomińcie, jeżeli sok zawiera sól)
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku (10 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego

 

Wykonanie:

  1. Rzodkiewki i ogórka umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. Czosnek obrać i drobniutko posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  3. Koperek umyć i posiekać.
  4. Jogurt połączyć z sokiem burakowym, olejem, czosnkiem, solą i pieprzem – polecam wykorzystać do tego blender, żeby składniki bardzo dokładnie się wymieszały. Dodać resztę warzyw i koperek, wymieszać łyżką.
  5. Przed podaniem schłodzić przez przynajmniej 2 godziny w lodówce. Można na wierzchu zrobić „mazy” z jogurtu 😉

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Chłodnik buraczkowy na jogurcie
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)