Dla wielu osób dzień kawy jest codziennie, ale dzisiejszy jest wyjątkowy – bo to Międzynarodowy Dzień Kawy. Dlatego przygotowałam dla Was przepis z wykorzystaniem tego składnika. Kawowa owsianka z granatem to ciekawy pomysł na rozpoczęcie jesiennych dni, a ponadto to coś pośredniego między śniadaniem a deserem ?. Połączenie smaku kawy z chrupiącymi słodko-kwaskowatymi ziarenkami granatu wprost ubóstwiam ?. Więc jeżeli jesteście koneserami kawy, to bardzo polecam wypróbować taki duet!
Owsianka kojarzy Wam się z niesmaczną breją? Odpowiednio przygotowana i z różnymi dodatkami może być naprawdę pysznym i wartościowym posiłkiem! ?
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g płatków owsianych górskich
- 100 ml mocnej kawy (zrobionej z 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej albo z ekspresu)
- 1 łyżka erytrolu (10 g)
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
- pestki z ½ granatu (70 g)
Wykonanie:
- Zrobić 100 ml gorącej kawy, posłodzić erytrolem i zalać nią płatki. Zostawić do namoczenia.
- Wymieszać z jogurtem, posypać pestkami granatu. I tyle ?.
1 porcja dostarcza:
Jadłam już wiele owsianek w życiu, ale nigdy kawowej! Czuję się nieźle zachęcona.
Smacznego! 😀