owsiane-muffinki-z-nadzieniem-rozanym-1

Owsiane muffinki z nadzieniem różanym

Jako, że Tłusty Czwartek już za 2 dni, to mam dla Was zdrowszą alternatywę dla tradycyjnie jedzonych w ten dzień pączków. Owsiane muffinki z nadzieniem różanym są naprawdę proste do zrobienia i jest w nich dużo tego, co w pączkach najlepsze – czyli nadzienia oczywiście ?. Dobre nadzienie jest prawdziwym sercem pączków. Dla mnie ideałem jest nadzienie robione przez moją Mamę do domowej roboty pączków – z domowymi powidłami i konfiturą z własnoręcznie zbieranych płatków róży. Jako, że nie mam ani jednego ani drugiego, to wykorzystałam suszone śliwki i sklepową konfiturę z prostym składem. Tak, to jest ten smak! Takie nadzienie to ja lubię, a nie byle jaką marmoladę tak przesłodzoną, że za Chiny nie da się zgadnąć, jakie owoce wykorzystano do jej zrobienia. Jeżeli też jesteście zdania, że w dobrym pączku najważniejsze jest wnętrze, to te owsiane muffinki z nadzieniem owsianym na pewno Wam podpasują!

 

 

Składniki:

na 12 sztuk

  • 200 g mąki owsianej
  • 200 ml mleka / napoju roślinnego + 3 łyżki dodatkowo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g erytrolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży (50 g)
  • 150 g suszonych śliwek

 

Wykonanie:

  1. Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Odsączyć zachowując wodę z moczenia. Zmiksować do konsystencji gęstej masy (tak, żeby nabrana na łyżeczkę zachowywała swój kształt) dolewając w miarę potrzeb wodę z moczenia. Wymieszać z konfiturą.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i erytrolem. W drugim naczyniu rozmieszać mleko (200 ml) z olejem, wlać do suchych składników i wymieszać łyżką.
  3. Piekarnik nastawić na 170°C. Na dno foremek na muffinki (polecam silikonowe) nakładać po płaskiej łyżce ciasta. Następnie na środku nakładać po czubatej łyżeczce nadzienia tak, żeby nie dotykało do brzegów foremki.
  4. Zazwyczaj w międzyczasie ciasto mocno zgęstnieje, więc warto je trochę rozrzedzić mlekiem (około 3 łyżki). Nakładać ciasto do foremek tak, żeby przykryło nadzienie. Można spokojnie nakładać prawie pełne foremki, muffinki właściwie nie rosną podczas pieczenia.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.

 

 

1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Owsiane muffinki z nadzieniem różanym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.