deser, Porównania, Przepisy

Lekki torcik tiramisu

Uroczyście przysięgam, że wyknułam coś przepysznego 😀 . Mam dla Was przepis na torcik tiramisu w dużo lżejszej wersji. Zrobiłam do niego biszkopt z „dmuchanego” amarantusa oraz masę imitującą tę z serka mascarpone – z jaglanego budyniu i twarogu. Efekt jest naprawdę świetny! To niesamowite uczucie, gdy z przepisu, który powstaje w mojej głowie, wychodzi coś tak pysznego! To ciasto wcale nie jest specjalnie skomplikowane, może się takie pozornie wydawać, bo mamy tu kilka elementów, ale wykonując je przekonacie się, że jest naprawdę proste. Szczególnie biszkopt – jest tak banalny, że nie może się nie udać 😉. Masa też nie jest skomplikowana, a smakowo może spokojnie konkurować z tradycyjną ciężką masą z mascarpone, żółtek i cukru. Do tego cudownie tężeje po schłodzeniu, dlatego ciasto daje się bardzo wygodnie kroić. Serdecznie polecam!

 

 

Składniki:
na 8 kawałków

Biszkopt z amarantusa (średnicy 20 cm):

  • 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (90 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g)

Masa à la mascarpone:

  • 75 g kaszy jaglanej
  • 400 ml + około 70 ml mleka
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g)
  • 1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • ekstrakt / aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (5 g)
  • 1 łyżka amaretto
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka kakao (5 g)

 

Wykonanie:

Biszkopt z amarantusa:

  1. Nastawić piekarnik na 170°C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać.
  2. Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić

Masa à la mascarpone:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
  2. Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

Złożenie tortu:

  1. Zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto.
  2. Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

 

 

Porównanie wartości odżywczych dla 1 kawałka tradycyjnego tortu tiramisu (dane ⇒ stąd) i mojej lżejszej wersji (z mlekiem krowim 1,5% tłuszczu):

Produkt Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Tradycyjny tort tiramisu (kawałek 170 g) 570 10 39,8 40,6 1,4
„Mój”torcik tiramisu (kawałek 110 g) 190 12,3 5 18,6 1,1