lunchbox, obiad, Przepisy

Komosa ryżowa z warzywami i nerkowcami

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych: marchewka + papryka + brokuł + nerkowce + przyprawa garam masala.

Do tego idealnie komponuje się kasza jaglana albo – jak w poniższym przepisie – komosa ryżowa. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego to danie często towarzyszyło mi podczas zajęć na uczelni ?. Jest lekkie ale sycące i bardzo kolorowe, bo oprócz kolorowych warzyw jest jeszcze żółciutka kurkuma jako dodatek do kaszy – według mnie dodatek obowiązkowy. No i nerkowce – bez nich nie wyobrażam sobie tego dania ?. Polecam je namoczyć, bo wtedy nabierają iście maślanej konsystencji. Obłędne! Jeżeli robicie to danie do odgrzania następnego dnia albo do zabrania na wynos, to można pominąć namaczanie orzechów – zmiękną podczas przechowywania gotowego dania w lodówce.

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • papryka
  • brokuł
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • orzechy nerkowca
  • sól
  • kurkuma
  • garam masala
  • nierafinowany olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Nerkowce zalać wodą i namoczyć parę godzin (można to zrobić poprzedniego dnia i moczyć je w lodówce).
  2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w krótkie paseczki albo w kostkę. Oddzielić różyczki brokuła, podzielić na mniejsze kawałki, łodygę obrać ze zdrewniałej „skórki” i pokroić na kawałki.
  3. Komosę wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1 cm ponad powierzchnię quinoa) i wstawić do gotowania. Jak będzie się gotować, zająć się warzywami.
  4. Na dużą patelnię wrzucić marchewkę, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dorzucić paprykę i dusić kolejne 5 minut, następnie dorzucić brokuła i dusić jeszcze 5 minut w razie potrzeby dolewając wody. Warzywa powinny być al dente, w razie potrzeby potrzymać je na patelni trochę dłużej.
  5. Komosa po tym czasie powinna być już prawie gotowa – wystarczy ją lekko posolić i dodać kurkumę, dokładnie wymieszać i zostawić na małym ogniu, żeby doszła.
  6. Na patelnię dorzucić odcedzone nerkowce i całość doprawić przyprawą garam masala i ewentualnie odrobiną soli. Bezpośrednio przed podaniem komosę wymieszać z olejem rzepakowym.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Komosa ryżowa z warzywami i nerkowcami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)