Dzisiaj chciałam Wam podrzucić pomysł na owsiankę, ale w wersji wytrawnej. Pewnie 99% przepisów na owsiankę dotyczy owsianki na słodko, ale przecież ten śniadaniowy klasyk można też przyrządzić z dodatkiem warzyw. Wytrawna owsianka może zastąpić „nudne” kanapki, jest też fajna w chłodniejszej porze roku, żeby rozgrzać się z rana. W tym przepisie proponuję owsiankę pomidorową, bo cóż poradzę, ale uwielbiam pomidory, więc goszczą w moich przepisach bardzo często ?. Poza tym dodatek koncentratu pomidorowego nadaje całości smaku, bo owsianka jest gotowana na wodzie. Do wytrawnej owsianki warto dodać „jakieś zielsko” – ja wykorzystałam szpinak. I jeszcze świeżą bazylię i kapary dla dodatkowych walorów smakowych. Skusicie się na wytrawną owsiankę?
Składniki:
- płatki owsiane górskie
- pomidory
- świeży szpinak
- koncentrat pomidorowy
- kapary
- granulowany czosnek
- świeża lub suszona bazylia
- pieprz
- nierafinowany olej rzepakowy
Wykonanie:
- Pomidory pokroić na kawałki (można wcześniej dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki), wrzucić do garnka, dolać trochę wody i pogotować parę minut, żeby się rozpadły. W międzyczasie pokroić szpinak
- Dodać płatki i szpinak, gotować aż płatki wchłoną wodę i będą miękkie, w miarę potrzeb dolewać więcej wody.
- Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać, doprawić czosnkiem, pieprzem, bazylią. Na koniec wymieszać z kaparami i odrobiną oleju rzepakowego.
Super pomysł na owsianke, na pewno spróbuję! Pozdrawiam. I zapraszam też na moje bloga http://www.plecpiekna.blogspot.com