obiad, Przepisy

Risotto z dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi

Dynia świetnie pasuje do kompozycji wytrawnych i na słodko. Tym razem proponuję ten drugi wariant. Dyniowe risotto z pełnoziarnistego ryżu, naturalnie słodkie od rodzynek, z dodatkiem bardzo zdrowych orzechów i aromatycznych przypraw. Banalnie proste, bardzo szybkie, pycha! Ostatnio zakochałam się w dyni ❤.

 

 

Składniki:

  • dynia
  • ryż pełnoziarnisty
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • imbir
  • opcjonalnie: kardamon, mielone goździki

 

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem wody. (Dobrze mieć zamrożoną obraną dynię w kawałkach.)
  2. W garnku / teflonowym rondlu / na patelni wymieszać mus z dyni z ryżem i gotować aż ryż będzie miękki (około 15 minut) dolewając wody w miarę potrzeb.
  3. Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i dodać do dyniowego ryżu, żeby zmiękły. Orzechy pokroić na kawałki.
  4. Jak ryż będzie gotowy, doprawić cynamonem i szczyptą imbiru, dorzucić orzechy i wymieszać. Gotowe!