Dynia świetnie pasuje do kompozycji wytrawnych i na słodko. Tym razem proponuję ten drugi wariant. Risotto z dynią z pełnoziarnistego ryżu, naturalnie słodkie od rodzynek, z dodatkiem bardzo zdrowych orzechów i aromatycznych przypraw. Banalnie proste, bardzo szybkie, pycha! Ostatnio zakochałam się w dyni ❤.
Składniki:
- dynia
- ryż pełnoziarnisty
- rodzynki
- orzechy włoskie
- cynamon
- imbir
- opcjonalnie: kardamon, mielone goździki
Wykonanie:
- Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem wody. (Dobrze mieć zamrożoną obraną dynię w kawałkach.)
- W garnku / teflonowym rondlu / na patelni wymieszać mus z dyni z ryżem i gotować aż ryż będzie miękki (około 15 minut) dolewając wody w miarę potrzeb.
- Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i dodać do dyniowego ryżu, żeby zmiękły. Orzechy pokroić na kawałki.
- Jak ryż będzie gotowy, doprawić cynamonem i szczyptą imbiru, dorzucić orzechy i wymieszać. Gotowe!

Skomentuj