pasta-bezjajeczna-z-ciecierzycy-1

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Na pierwszy dzień Tygodnia Weganizmu 2016 przygotowałam przepis na typowo wegańską pastę do chleba, którą można wykorzystać do zrobienia komuś psikusa. Jest to pasta smakiem do złudzenia przypominająca pastę jajeczną. Ale nie zawiera nawet śladowych ilości jajek. Mój tata za żadne skarby nie chciał uwierzyć, że nie ma w niej jajek, gdy przygotowałam ją na Wielkanoc. Ale jaja, no nie? ? Dowcipnisiem, który odpowiada za jajeczny smak jest czarna sól zwana Kala Namak. Jest to indyjska sól zawierająca związki siarki, które nadają jej charakterystycznego aromatu i posmaku.

Z pomysłem na bezjajeczną pastę zetknęłam się po raz pierwszy parę lat temu na pokazie gotowania autorki Jadłonomii, z tym, że przygotowała ona wersję z tofu. A ja sobie umyśliłam zamienić tofu na ciecierzycę i zrobić trochę po swojemu. Podane przeze mnie ilości składników są orientacyjne. Trzeba je stopniowo dodawać (zwłaszcza Kala Namak, musztardę i sok z cytryny) i próbować pastę, ponieważ niestety ławo zepsuć smak. Trzeba się wykazać cierpliwością. A jak się nie uda za pierwszym razem, to nie można się zrażać. Wiem, co piszę, bo zdarzyło mi się przedobrzyć z sokiem z cytryny albo musztardą i już smak nie był taki, jak powinien. Miałam akurat takiego farta, że za pierwszym razem pasta wyszła mi po prostu genialna i stąd wiedziałam, że się da. Więc spokojnie, nie jest ona trudna, tylko trzeba stopniowo dodawać przyprawy i próbować, aż osiągnie się te idealne proporcje. A efekt wynagradza te trudy.

 

 

Składniki:

na około 10 porcji

  • 100 g suchej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ – 1 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć przez około 10-12 godzin. Ugotować bez dodatki soli (około 45 minut). Wystudzić i dopiero odcedzić zachowując wodę.
  2. Ciecierzycę zmiksować z olejem i pozostawioną wodą – tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodawać pozostałe składniki – stopniowo po trochu, próbując pastę na bieżąco – mniej więcej takie ilości, jak podałam w przepisie. Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem, nie za dużo na raz dodawać sól Kala Namak, musztardę i sok z cytryny. Wtedy na pewno się uda!

 

Czarna sól – nie dosyć, że ma jajeczny posmak, to jeszcze jest, wbrew nazwie, w kolorze pudrowego różu ?

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.