deser, Przepisy

Fasolowe brownie z malinami

Maliny – kolejne sezonowe pyszności, które są tak krótko w roku. Bardzo mi pasują w połączeniu ze smakiem gorzkiej czekolady, więc zrobiłam fasolowe brownie z malinami. Postanowiłam, że będzie to ciasto w wersji, którą mogą zjeść osoby z cukrzycą czy insulinoopornością, dlatego do posłodzenia użyłam erytrolu, a nie daktyli. To ciasto jest lżejsze niż tradycyjne brownie nie tylko dlatego, że dostarcza dużo mniej kalorii ?, ale też ma delikatniejszą strukturę, nie jest takie ciężkie, zbite i „zakalcowate” jak typowe brownie.

Zanim przystąpi się do konsumpcji trzeba poczekać, żeby dobrze wystygło i nabrało bardziej zwartej konsystencji. Gdy jest jeszcze ciepłe, mocno się kruszy i za Chiny nie da się odkleić od papieru do pieczenia. Dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość i dać mu trochę spokoju zanim zatopi się w nim swoje zęby. Chociaż muszę przyznać, że jeszcze ciepłe jest naprawdę pyszne… Ale wierzcie mi, lepiej nie przerabiać etapu „Ratunku! Kruszy się i totalnie rozpada i jeszcze przywarło do papieru, co za klapa!”… Wiem, co piszę ?.

 

 

Składniki:

na 6 kawałków

  • 100 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki ale może być dowolna)
  • 2 jajka kl. L (120 g)
  • 80 g erytrolu
  • 4 łyżki kakao (20 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 szklanka malin (150 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić  i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). Wystudzić.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C.
  3. Fasolę zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami oprócz malin. Wylać do formy (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powciskać maliny, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
  4. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

 

1 kawałek dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Fasolowe brownie z malinami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)