Aromat piernika kojarzy się ze świętami, ale dobrze pasuje do zimy w ogóle. Dzisiaj mam dla Was przepis, w którym tę charakterystyczną mieszankę przypraw połączyłam z warzywem i podałam na słodko – jest to owsianka dyniowo-piernikowa z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Purée z dyni nadaje tej owsiance kremowej konsystencji, sprawia, że jest naprawdę sycąca, a przy tym lekka. Dynia stanowi też idealne tło smakowe dla aromatycznych przypraw.
Owsianka to w ogóle potrawa, która daje ogromne pole do popisu. Płatki owsiane są naprawdę super-zdrowe, więc bardzo mnie cieszy, że od wielu lat owsianka cieszy się niesłabnącą popularnością. I że przestała kojarzyć się z rozgotowaną mleczną breją. Ja jadam płatki owsiane właściwie codziennie – jak nie w formie owsianki, to mielę je na mąkę, z której można zrobić mnóstwo rzeczy. Polecam Wam włączyć je do codziennego menu!
Składniki:
na 1 porcję
- 200 g purée z dyni (tyle wychodzi z 300 g surowej dyni Hokkaido)*
- 5 łyżek płatków owsianych górskich (50 g)
- 200 ml mleka / napoju roślinnego
- 1 łyżka rodzynek (15 g)
- 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
- cynamon i przyprawa do piernika (najlepiej bez cukru i mąki w składzie) – ilość według uznania
* dynię upiec / ugotować i miąższ zmiksować na purée; można użyć innej dyni niż Hokkaido, ja użyłam akurat tę odmianę
Wykonanie:
- Wymieszać purée z dyni, płatki, mleko, rodzynki i przyprawy. Zagotować i gotować 3-5 minut aż płatki wchłoną płyn i owsianka nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
- Gotową owsiankę posypać posiekanymi orzechami.
1 porcja (z mlekiem krowim 2%) dostarcza:

Skomentuj