Przepisy, śniadanie / kolacja

Szakszuka z papryką i kolendrą

Nazwa „szakszuka” oznacza podobno „wielki bałagan”. Bałagan ów składa się zazwyczaj z jajek, pomidorów, papryki i cebuli, a jest to danie popularne na Bliskim Wschodzie. Wersji i wariacji na temat szakszuki jest naprawdę dużo, a jedynym niezmiennym składnikiem pozostają pomidory. Bo można zrezygnować z papryki i cebuli, w wersji roślinnej zamienić jajka na tofu itp. Tutaj podaję przepis na szakszukę z papryką i kolendrą (zarówno nasionami, jak i natką), cebulą i pomidorami, doprawioną na ostro. Zainspirowała mnie do tego szakszuka, którą jadłam kiedyś na mieście. Tak doprawiona szakszuka ma naprawdę orientalny charakter. Dla mnie bomba 😀.

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • ½ niedużej cebuli (50 g)
  • ½ czerwonej papryki (100 g)
  • 1 duży pomidor (250 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • ok. ⅓ łyżeczki nasion kolendry
  • 1-2 jajka
  • natka kolendry

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.
  2. W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do podduszonej cebuli i dusić dalej.
  3. Paprykę umyć, pokroić na paseczki, dorzucić na patelnię i dusić warzywa razem aż zmiękną, ale papryka pozostanie al dente.
  4. W razie potrzeby odparować nadmiar wody. Doprawić ostrą papryką i nasionami kolendry (można je rozgnieść).
  5. Rozgarnąć warzywa robiąc na środku patelni miejsce na jajko. Wbić jajko (jajka), przykryć pokrywką i poczekać aż się zetną. Gotową szakszukę posypać posiekaną natką kolendry.

 

 

1 porcja (z użyciem 1 jajka) dostarcza:

 


Tysiąc twarzy pomidora

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Szakszuka z papryką i kolendrą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)