Nazwa „szakszuka” oznacza podobno „wielki bałagan”. Bałagan ów składa się zazwyczaj z jajek, pomidorów, papryki i cebuli, a jest to danie popularne na Bliskim Wschodzie. Wersji i wariacji na temat szakszuki jest naprawdę dużo, a jedynym niezmiennym składnikiem pozostają pomidory. Bo można zrezygnować z papryki i cebuli, w wersji roślinnej zamienić jajka na tofu itp. Tutaj podaję przepis na szakszukę z papryką i kolendrą (zarówno nasionami, jak i natką), cebulą i pomidorami, doprawioną na ostro. Zainspirowała mnie do tego szakszuka, którą jadłam kiedyś na mieście. Tak doprawiona szakszuka ma naprawdę orientalny charakter. Dla mnie bomba ?.
Składniki:
na 1 porcję
- ½ niedużej cebuli (50 g)
- ½ czerwonej papryki (100 g)
- 1 duży pomidor (250 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- szczypta mielonej ostrej papryki
- ok. ⅓ łyżeczki nasion kolendry
- 1-2 jajka
- natka kolendry
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.
- W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do podduszonej cebuli i dusić dalej.
- Paprykę umyć, pokroić na paseczki, dorzucić na patelnię i dusić warzywa razem aż zmiękną, ale papryka pozostanie al dente.
- W razie potrzeby odparować nadmiar wody. Doprawić ostrą papryką i nasionami kolendry (można je rozgnieść).
- Rozgarnąć warzywa robiąc na środku patelni miejsce na jajko. Wbić jajko (jajka), przykryć pokrywką i poczekać aż się zetną. Gotową szakszukę posypać posiekaną natką kolendry.
1 porcja (z użyciem 1 jajka) dostarcza:
Skomentuj