makaron-z-dynia-i-czosnkiem-1

Makaron z dynią i czosnkiem

Sezon na dynię w pełni, więc trzeba korzystać z bogactwa β-karotenu, jakie kryje w sobie to pięknie pomarańczowe warzywo. Dynia jest delikatna w smaku, lekkostrawna, ma szerokie zastosowanie kulinarne – dobrze sprawdza się solo, jak i w różnych połączeniach. Jest smaczna sama w sobie, ale też świetnie współgra z intensywnymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami.

W tym poście proponuję dynię w akompaniamencie czosnku i ziół jako dodatek do pełnoziarnistego makaronu, a całość posypaną pestkami (a jakże!) dyni. Te niepozorne, zielonkawe ziarenka zawierają w sobie mnóstwo magnezu, żelaza, witaminy E i zdrowych tłuszczów.

Poza sezonem można takie danie przygotować z mrożonej dyni – obiad w niecałe 15 minut.

 

 

Składniki:

  • dynia
  • makaron pełnoziarnisty
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni

 

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut).
  3. W czasie jak gotuje się makaron, czosnek (1 duży ząbek na 1 porcję) drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżeczka na 1 ząbek czosnku) i zrumienić czosnek. Dorzucić dynię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około 10 minut). Doprawić ziołami (ciekawie komponuje się też suszona szałwia), odrobiną pieprzu i soli.
  4. Dorzucić odcedzony makaron, wymieszać, potrzymać na patelni 1 minutkę. Wyłożyć na talerz i posypać pestkami dyni.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron z dynią i czosnkiem
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.