Sezon na dynię w pełni, więc trzeba korzystać z bogactwa β-karotenu, jakie kryje w sobie to pięknie pomarańczowe warzywo. Dynia jest delikatna w smaku, lekkostrawna, ma szerokie zastosowanie kulinarne – dobrze sprawdza się solo, jak i w różnych połączeniach. Jest smaczna sama w sobie, ale też świetnie współgra z intensywnymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami.
W tym poście proponuję dynię w akompaniamencie czosnku i ziół jako dodatek do pełnoziarnistego makaronu, a całość posypaną pestkami (a jakże!) dyni. Te niepozorne, zielonkawe ziarenka zawierają w sobie mnóstwo magnezu, żelaza, witaminy E i zdrowych tłuszczów.
Poza sezonem można takie danie przygotować z mrożonej dyni – obiad w niecałe 15 minut.
Składniki:
- dynia
- makaron pełnoziarnisty
- czosnek
- olej rzepakowy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- pestki dyni
Wykonanie:
- Dynię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut).
- W czasie jak gotuje się makaron, czosnek (1 duży ząbek na 1 porcję) drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżeczka na 1 ząbek czosnku) i zrumienić czosnek. Dorzucić dynię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około 10 minut). Doprawić ziołami (ciekawie komponuje się też suszona szałwia), odrobiną pieprzu i soli.
- Dorzucić odcedzony makaron, wymieszać, potrzymać na patelni 1 minutkę. Wyłożyć na talerz i posypać pestkami dyni.
Skomentuj