Coś dobrego na zimę – rozgrzewające, aromatyczne curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem. W pozytywnie nastrajającym kolorze, z ciekawym połączeniem słodkiego posmaku batatów z ostrymi przyprawami. Lista składników jest dosyć długa, bo mamy tu sporo przypraw, ale samo danie jest naprawdę proste i robi się je w jednym garnku ?. Jest lekkie ale sycące, pełne warzyw, które w towarzystwie takich przypraw nabierają całkowicie innego charakteru. Zamiast pojedynczych przypraw możecie użyć dobrej gotowej mieszanki curry – zwróćcie uwagę, żeby sól nie była na początku wykazu składników. Ja po prostu bardzo lubię ten etap doprawiania – mój mały rytuał dosypywania tak różnorodnych przypraw. Robię to całkowicie na oko, nie ma się czego bać! Lubicie bataty? Lubicie curry? Ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
- cebula
- pomidory świeże lub z puszki
- marchewka
- bataty
- ciecierzyca ugotowana / z puszki / ze słoika
- świeży szpinak
- olej rzepakowy
- przyprawy:
- kurkuma
- imbir
- pieprz
- kmin rzymski
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- mielona słodka i ostra papryka
- nasiona kolendry
- sól
- czarnuszka
- natka kolendry albo pietruszki
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Świeże pomidory obrać i pokroić.
- Przygotować dużą patelnię albo garnek – taki, żeby wszystkie składniki się zmieściły.
- Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pomidory, marchewkę, bataty, w miarę potrzeb dolać trochę wody i dusić wszystkie warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
- Po około 10 minutach dodać odcedzoną ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać i dusić dalej aż bataty odpowiednio zmiękną. Szpinak posiekać, dodać do gotowego curry, wymieszać i dusić jeszcze około minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Podawać posypane czarnuszką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Ewentualnie można polać nierafinowanym olejem rzepakowym.
Skomentuj