curry-z-batatami-ciecierzyca-i-szpinakiem-1

Curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem

Coś dobrego na zimę – rozgrzewające, aromatyczne curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem. W pozytywnie nastrajającym kolorze, z ciekawym połączeniem słodkiego posmaku batatów z ostrymi przyprawami. Lista składników jest dosyć długa, bo mamy tu sporo przypraw, ale samo danie jest naprawdę proste i robi się je w jednym garnku ?. Jest lekkie ale sycące, pełne warzyw, które w towarzystwie takich przypraw nabierają całkowicie innego charakteru. Zamiast pojedynczych przypraw możecie użyć dobrej gotowej mieszanki curry – zwróćcie uwagę, żeby sól nie była na początku wykazu składników. Ja po prostu bardzo lubię ten etap doprawiania – mój mały rytuał dosypywania tak różnorodnych przypraw. Robię to całkowicie na oko, nie ma się czego bać! Lubicie bataty? Lubicie curry? Ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!

 

 

Składniki:

  • cebula
  • pomidory świeże lub z puszki
  • marchewka
  • bataty
  • ciecierzyca ugotowana / z puszki / ze słoika
  • świeży szpinak
  • olej rzepakowy
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • imbir
    • pieprz
    • kmin rzymski
    • cynamon
    • kardamon
    • gałka muszkatołowa
    • mielona słodka i ostra papryka
    • nasiona kolendry
    • sól
  • czarnuszka
  • natka kolendry albo pietruszki

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Świeże pomidory obrać i pokroić.
  2. Przygotować dużą patelnię albo garnek – taki, żeby wszystkie składniki się zmieściły.
  3. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pomidory, marchewkę, bataty, w miarę potrzeb dolać trochę wody i dusić wszystkie warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
  4. Po około 10 minutach dodać odcedzoną ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać i dusić dalej aż bataty odpowiednio zmiękną. Szpinak posiekać, dodać do gotowego curry, wymieszać i dusić jeszcze około minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  5.  Podawać posypane czarnuszką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Ewentualnie można polać nierafinowanym olejem rzepakowym.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.